• Njega cvijeća
  • 23.06.2021. 11:45

Njega ruža stablašica: Pravilno orezivanje i bez pokrivanja zimi

Tokom vegetacijskog perioda dobro je biljci dodati hranjive elemente u vidu nekih đubriva, ali sa tom mjerom njege treba završiti najkasnije do kraja avgusta mjeseca, nikako kasnije.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 292
  • 59
  • 0

Ljubav i prva znanja o kalemljenju ruža Slobodan Novaković naslijedio je od oca, a dvije decenije predanog rada bilo je potrebno da njegov rasadnik postane mjesto sa najširim asortimanom ruža stablašica, čajevki, puzavica.

Novakovići su ovu proizvodnju vidjeli kao šansu za dodatnim prihodom s obzirom da Slobodanova supruga nije imala zaposlenje, međutim danas polako smanjuju obim uzgoja, najviše zbog nelojalne konkurencije. 

"Većina ljudi u ovom poslu gleda samo svoj lični interes i zaradu. Ne zanima ih da li će kupac biti zadovoljan. Mi ne radimo tako. Trudimo se proizvesti što kvalitetnije ruže, a mušterijama objasnimo i damo savjet kako njegovati, održavati, orezivati da bi što duže uživali u njenoj ljepoti", ispričao je Novaković.

Na jednom stablu tri vrste

Njihov asortiman danas broji preko 60 vrsta, a naš sagovornik je u pogledu kalemljenja pravi majstor svog zanata jer je uspjeo napraviti unikatnu stablašicu. Na jedno stablo nakalemio je tri vrste ruža crvenih, bijelih i roze cvjetova, a na nešto slično kaže nije naišao ni u liteteraturi.

Kvalitet ruža na prvom mjestu

"Kalemim sve. Negdje oko 60 sorti imamo, od toga sedam vrsta penjačica, kao i ruže čajevke, mnogocvjetnice, buketuše, poleguše, minijaturne bebi ruže. Stablašice su nešto malo zahtjevnije u proizvodnji i ja ih u svom rasadniku 'školujem' četiri godine. Poenta je da kada je kupac uzme ili bilo koju drugu vrstu, ona bude tako odnjegovana da uz najmanje napore čovjek koji ne zna ništa o biljci lako je održava, orezuje i ona tako bude dekorativna i dugotrajna." 

Ruže stablašice uža specijalnost 

Posljednjih 12 godina specijalizovali su se u uzgoju ruža stablašica kojima konstantno raste popularnost, zato se trude da svake godine ponude nešto novo. Pendularne padajuće forme, kuglaste, patuljaste, samo su neke od mnogobrojnih vrsta koje se mogu naći u njihovom asortimanu.

Pune četiri godine potrebne su da se proizvede stablašica, po svim pravilima. Kod našeg sagovornika svaka je kalemljena na posrednika i zato su dugotrajne ali je prema njegovim riječima na tržištu sve veći broj onih koje se kaleme na divlju podlogu i na taj način smanjuje se proizvodni ciklus na dvije godine, sa cijenom su konkurentniji, ali su takve ruže isforsirane i nikada ne mogu dati svoj puni potencijal

Svaka je kalemljena na posrednika

"Svašta se kalemi, ali nije svaka ruža lijepa na stablašici. Tu zaista treba mnogo iskustva i godine rada, da dobro poznajete biljku, njene osobine. Kupci nisu u obavezi da znaju kako se održava, ali ja svakom na najjednostavniji način objasnim kako se orezuje jer to nije ništa komplikovano i kako da je održava", rekao je ovaj rasadničar. 

Zimi ne stavljajte folije i džakove na ruže!

Prvi savjet je da sve izdanke koji krenu ispod kalema treba odmah uklanjati, zalamati, a cvjetove koji su završili svoje cvjetanje obavezno orezati i tom prilikom ukloniti cijelu grančicu do prvog mjesta gdje se nalazi grana sa pet listova. Na jesen, rezati samo vrhove biljke, eventualno ukloniti grane koje su slomljene, a prava rezidba ruža uvijek se radi u rano proljeće. Nikako pred zimu ne stavljati na nju razne folije, džakove i slične materijale što Novaković često vidi u dvorištima jer se tako može napraviti više štete nego korisiti.  

"Pod tom folijom uvijek je nekoliko stepeni više nego napolju. Kada ugrije i najmanje sunce, stvara se efekat staklene bašte. Prije će biljka pod takvim uslovima propasti nego bez ikakve zaštite od niskih temperatura. Agro folija je opravdana samo u slučaju da su temperature u minusu više od deset dana ali odmah nakon što porastu, foliju skinuti." 

Sve što treba da znate o uzgoju ruža: Pravilna sadnja i njega

Tokom vegetacijskog perioda dobro je biljci dodati hranjive elemente u vidu nekih đubriva, ali sa tom mjerom njege treba završiti najkasnije do kraja avgusta mjeseca, nikako kasnije da bi se na vrijeme vratili sokovi iz zeljastih dijelova u korijen i spremno dočekao period mirovanja. U tom slučaju nema šanse da izmrzne. 

"Ja svoje ruže uopšte ne štitim. Razvežem ih, savijem prema zemlji da ih ne mlati vjetar i prvi snijeg koji padne, nagrnem ga na krošnju i to posluži kao neka vrsta izolacije od niskih temperatura", objasnio je. 

Ljubav za cijeli život

Praksa je pokazala da se najviše traže crvene ruže pa ih naš sagovornik najviše i kalemi. Njemu je najdraža ipak bijela stablašica ali svaki je cvijet priča za sebe, kao što i svaki od njih ima drugačiji miris.

"Svakoj ruži koja je prošla kroz naš rasadnik, udahnuo sam život i to mi je najveće zadovoljstvo. Činjenica da sam stvorio nešto što će uveseljavati nekoga još mnogo godina, motiv mi je da radim i dalje, manjeg intenziteta ali ovo je ljubav za cijeli život."

Uz dobar savjet koji da svojim mušterijama, održavanje i njegovanje neće biti težak posao. Ipak ruži je prema njegovim riječima najpotrebnija ljubav koju ćete joj pružiti, a ona će vam višestruko vratiti, svojim atraktivnim cvjetovima i najdivnijim mirisima.


Tagovi

Ruže stablašice Kalemljenje Njega cvijeća Održavanje cvijeća Rasadnik Ruža čajevka


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Danas je protekao prvi dan Sedmice održivog razvoja koja se provodi u okviru projekta"Podrška za realizaciju Ciljeva održivog razvoja i angažman privatnog sektora"koji finansira vlada Švedske.Poslije uvodnog obraćanja kao okvira za realizac... Više [+]