Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije plantaže
  • 18.04.2016. 08:00

Niče 380.000 sadnica smilja u Grudama

Oko 180.000 sadnica smilja sadi se na plantaži u Ružićima na 4,5 hektara zemlje. Teren se priprema i uz cestu Grude-Ljubuški gdje će se na oko 5,5 hektara posaditi preko 200.000 sadnica.

Foto: Fotokris/Bigstockphoto
  • 184
  • 7
  • 0

Počela je sadnja smilja na području općine Grude. Oko 180.000 sadnica smilja, piše grude-online, sadi se na plantaži u Ružićima na 4,5 hektara zemlje. S obzirom da je vrijeme idealno, dnevno se posadi i do 30.000 sadnica. Teren se priprema i uz cestu Grude-Ljubuški gdje će se, planirano, na oko 5,5 hektara, posaditi preko 200.000 sadnica.

"Ukupno nas sadi oko 20 i dnevno u prosjeku posadimo oko 30 000 sadnica. Vrijeme je idealno i nadamo se da će tako i ostati kako bi uspješno završili posao", rekla im je gospođa koju su zatekli na terenu.

Proizvodnja ulja

S obzirom da Bosna i Hercegovina ima svoju kozmetičku i farmaceutsku proizvodnju, sadnja tog ljekovitog bilja itekako ima svoje tržište. Posebice je razvijena proizvodnja ulja, a ulje koje se destilira u Hercegovini izvozi se kao sirovina i u Francusku i Ameriku. Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko 600 različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta.

Smilje podnosi visoke ljetne temperature krša i kamenitih terena, traži jače sunčevo zračenje, a može podnijeti i oštrije zime, što ga čini idealnom biljkom za hercegovačko podneblje. Naravno, na smilju se može i pristojno zaraditi, no treba i uložiti jako puno truda i rada.

Foto: Fotokris/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Grude Sadnja Kozmetička industrija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.