Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačko smilje
  • 11.07.2017. 21:00

Neobrano 30 posto uroda smilja?

Oni koji su imali sreće i prodali zelenu masu dali su je za mizerne cijene. Tek je nekoliko hercegovačkih destilerija, iako su bili pod pritiskom, odlučilo da plati kilogram svježe mase od 2 do 2,5 marke.

Foto: V_Nikitenko
  • 766
  • 43
  • 0

Berba smilja uvelike je počela, no većina smiljara, kao i malinara ovih dana, jako je ogorčena otkupnom cijenom zelene mase. Osjećaju se prepuštenima sami sebi, a pojedini su se čak odlučili na preoravanje zemlje na kojoj je smilje posađeno.

Najviše su ljuti na čelne ljude u Vladi FBiH te tvrde kako je odbijena njihova inicijativa da se Parlament BiH uključi u formiranje cijene. Politika se brani time da cijenu formira tržište te da su njima svezane ruke.

Zelena masa za mizernu cijenu

Mnogi proizvođači nisu mogli naći otkupljivače koji će im otkupiti zelenu masu, odnosno nisu imali novca da prerade smilje u ulje te ga eventualno prodaju na taj način, navode grudeonline.

Oni koji su imali sreće i prodali zelenu masu dali su je za mizerne cijene. Tek je nekoliko hercegovačkih destilerija, iako su bili pod pritiskom, odlučilo da plati kilogram svježe mase od 2 do 2,5 marke. Kažu da je to realno i da imaju zaradu i na taj način, ali da nisu imali prostora da otkupe velike količine.

Drugi su pak vršili otkup za cijenu od 0,5 do 1,3 marke po kilogramu svježe mase, no ni kod njih nema dovoljno prostora da otkupe velike količine.

Smiljari nemaju novaca za preradu u ulje

Spas su malim proizvođačima ponudili u Udruženju malih proizvođača smilja iz koga su obavijestili članove da su našli kupca za ulje smilja. Ono što se mora uraditi jeste da se smilje treba preraditi i poslati na analizu, a cijena kilograma ulja trebala bi biti 1000 eura.

Ono što narod odbija jeste to što nisu spremni više novca ulagati u ovu kulturu jer ne vide da će situacija biti bolja.

Većina njih također nema novca za destilaciju jer destiliranje jedne tone smilja košta oko 500 maraka. Oni koji imaju novca stoje u redu za čekanje jer kapacitet destilerija u Hercegovini nije toliki da u tjedan dana može preraditi sve nasade.

Mnogi se bune kako im se smilje već posušilo i kako je počelo gubiti eteričnost. U jednoj hercegovačkoj destileriji kazali su kako će oko 30 posto nasada ove godine ostati nepobrano.

Foto: V_Nikitenko


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Berba smilja Smilje Cijena smilja Ulje smilja Destilerije Grupacija Smiljara Klaster smiljara


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.