Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 20.11.2017. 07:00

Nema svjetla? Nema problema, ovo sobno bilje voli sjenu

Širom svijeta, mnoge biljke su se razvile u područjima zaštićene od svjetlosti. Prašume ili džungle, sjenovite močvare ili mračne šume, dom su mnogim biljkama koje ne vole sunce.

Foto: Pixabay/ASSY
  • 318
  • 18
  • 0

Uvjeti slabijeg osvjetljenja oduvijek predstavljaju određen izazov u uzgoju sobnog bilja. Razloga za brigu ne bi trebalo biti jer biljkama je moguće pružiti onoliko svjetla koliko im je potrebno. Biljke koje zahtijevaju slabije osvjetljenje, mogu se smjestiti na istočni ili sjeverni prozor ili na mjesto na koje ne dopire izravna svjetlost.

Neke od niže navedenih biljaka nisu zahtjevne za uzgoj, no svaka od njih svojim prisustvom prostor čini ljepšim i ugodnijim.

Filodendron (Philodendron hederaceum)

Nezahtjevan i egzotičan, filodendron ubraja se u skupinu najčešće uzgajanih sobnih biljaka. Tamnozelenih i glatkih srcolikih listova, može narasti do visine od 3 do 6 m. Ova tropska penjačica potječe iz Srednje Amerike i Kariba te joj izuzetno odgovara rast uz potporu. Tijekom aktivnog rasta, filodendron treba umjereno zalijevati, što ovisi o vlažnosti supstrata na dubini od oko 5 cm. Za vrijeme zimskog perioda, biljku je potrebno zalijevati vrlo malo, kako se supstrat ne bi u potpunosti osušio.

Iako može podnijeti suhi zrak, biljku je potrebno ponekad "osvježiti" blagim orošavanjem kako bi se mogla povećati vlažnost. Temperature za rast trebale bi biti između 24 i 27 °C. Filodendron može podnijeti slabije osvjetljenje, no njegov će rast biti uspješniji na indirektnoj svjetlosti.

Mirisni zmajevac (Dracaena fragrans)

Omiljena i izdržljiva sobna biljka, porijeklom je iz tropske Afrike. Sporo rastući cvatući grm, najčešće ima grananje pri bazi stabljike. Listovi su sjajno zelene boje, lancetastog oblika. Listovi mogu biti različitih boja. S vremenom, biljka gubi donje listove čime se ističe gola stabljika. Ne zahtjeva puno brige za uzgoj, te se može smjestiti na polusunčano ili na polusjenovito mjesto.

Mirisni zmajevac potrebno je redovito zalijevati, no voda se ne smije predugo zadržavati u posudi.

Odgovara mu svakodnevno orošavanje kako bi se mogla održavati vlaga u njegovom okruženju. Optimalne temperature za rast su između 22 do 27 °C.

Bostonska paprat (Nephrolepis exaltata)

Jedna je od najčešće uzgajanih paprati kao sobno bilje. Porijeklom iz tropskih krajeva, ova biljka svakom prostoru pruža dašak elegancije. Bostonska paprat idealna je za viseće posude ili police gdje padajući listovi više dolaze do izražaja. Listovi su najčešće svjetlo zeleni koji izgledom podsjećaju na pera.

Brzog rasta, pomažu i u osvježenju prostora. Paprat je potrebno redovito zalijevati i orošavati. Biljku je potrebno postaviti u blizini prozora kako bi dobila što više prirodne svjetlosti. Temperature za rast su između 15 do 21 °C. Idealne lokacije za postavljanje bostonske paprati su blizu kupaonica i kuhinja čime će se zadovoljiti njezina potreba za vlagom.

Difenbahija (Dieffenbachia spp.)

Vrlo osjetljiva na direktnu svjetlost, difenbahiji odgovara prozor s gustom zavjesom, posebice u proljetnim i ljetnim mjesecima. Kod njezinog uzgoja vrlo je bitno zalijevanje, koje mora biti umjereno i redovito. Biljku se može zaliti i pustiti da se supstrat malo prosuši. Kod niskih temperatura biljka stradava, te joj odgovaraju temperature između 16 i 27°C. Listovi difenbahije su otrovni, te treba biti nedostupna djeci i kućnim ljubimcima.

Aglaonema (Aglaonema spp.)

Jednostavna za uzgoj, preferira slabije osvjetljenje u kući ili uredu. Potječe iz tropskog i suptropskog dijela Azije i Nove Gvineje. Jedna je od najljepših sobnih biljaka baš zbog velikog broja varijeteta. Boje mogu varirati od tamno zelene do srebrne, čak s primjesom crvene boje, čime zaista uljepšavaju svaki prostor.

Aglaonemu je potrebno smjestiti na sjeverni dio prostorije ili kod prozora s gustom zavjesom.

Nije preporučljivo njezino izlaganje direktnom suncu kako ne bi došlo do oštećenja listova. Aglaonemu je potrebno zalijevati kada se gornjih 5 cm supstrata počne sušiti. Supstrat u posudi treba biti dovoljno vlažno, no ne i previše. Vrlo je osjetljiva na niske temperature. U prostoriji temperatura se ne smije spustiti ispod 15°C, a također nije preporučljivo da u prostoriji ima hladnog propuha.

Afrička ljubičica (Saintpaulia spp.)

Iako pomalo zapostavljena cvjetna vrsta, u zadnje vrijeme dobiva na popularnosti ponajviše zbog velikog broja varijeteta u različitim bojama. Svoje najljepše cvjetove afrička ljubičica ostvaruje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Varijeteti tamnijih listova trebaju malo više svjetlosti u odnosu na one sa svjetlijim listovima. Pri zalijevanju je potrebno pripaziti na temperaturu vode. Afričku ljubičicu treba zalijevati mlakom koja je odstajala 48 sati. Zalijeva se samo baza biljke, te se bi trebalo izbjegavati prskanje listova jer to može uzrokovati točke i oštećenja listova.

Foto: Pixabay/ASSY


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.