• Fikus iz Čačka
  • 17.12.2017. 19:00

Najveći fikus na Balkanu raste pored Morave

Fikus iz Čačka nadmašio je sva očekivanja i stručnjaka i onih koji samo vole ovu tropsku bijku. Za 46 godina života narastao je 46 metara. Očigledno je da mu prija klima pored Morave.

Foto: Magdalena Nenković
  • 527
  • 42
  • 0

U Čačku raste najveći fikus (Ficus elastica decora) na Balkanu, a veličina ovog gorostasa dostigla je 46 metara. Prije isto toliko godina je ovaj raskošan primjerak i posađen, te je svojevrsni rekorder i po godinama života.

Kada bi se usporedilo, mogao bi doseći visinu zgrade od 13 spratova. Samo stablo, čija je visina desetak metara, raste kroz tri sprata Doma kulture u ovom gradu na Moravi. Zbog svojih dimenzija, ovaj čačanski fikus proglašen je spomenikom kulture i zaštićenim prirodnim dobrom trećeg reda.

Fikus koji raste poput Čarobnog graha

Izvjesno je da bi se ova sobna biljka uskoro mogla naći i u Guinnessovoj knjizi rekorda, jer su rijetki tropski primjerci, koji su opstali toliko dugo u našim uslovima. Naime, prosječan vijek biljke je ne više od jedne decenije.

"Fikus čine dva stabla, čije se krošnje u gornjim dijelovima prepliću. Ova tropska biljka udomaćila se u gradu na Moravi i postala jedan od njegovih simbola. Zasađen je 1971. u temelje Doma kulture u Čačku. Od tada, poput čarobnog graha, ne prestaje da raste", rekla je Verica Kovačević, zaposlena u Dom kulture Čačak.

Fikus-gorostas, očigledno, raste po jedan metar svake godine. Grane biljke se protežu na tri sprata i zgrada Doma kulture ne može ispratiti rast fikusa. Obim stabla se takođe povećava iz godine u godinu.

Fikus svake godine raste po metar

Zasađen u temelju zgrade

Biljka je napunila 46 godina. Nitko, pa ni stručnjaci iz ove oblasti, nisu očekivali da će preživjeti toliko dugo u zatvorenom prostoru.

"U takvim uslovima fikus živi najviše 10 godina. Njegov korijen je duboko u samom zemljištu i on crpi svu vodu koja mu je potrebna i na taj način praktično opstaje", izjavila je dipl. inž. Snežana Stanić, iz JKP "Gradsko zelenilo" iz Čačka.

Zaštićeno prirodno dobro trećeg reda

O čačanskom fikusu brigu je preuzeo Agronomski fakultet iz ovog grada i JKP "Gradsko zelenilo". Jednoм godišnje orezuju ovu biljku i primjenjuju mjere zaštite. Da ne bi došlo do loma cijele biljke, prorjeđuju krošnju i uklanjaju oštećeno i suho lišće.

Fikus je postao zaštitni znak centra Čačka, te se njegova raskošna krošnja jasno vidi kroz prozore Doma kulture. Svojim izgledom i dimenzijama dominira i u prostoru u kome se nalazi. Jasno je i obilježen, tako da posjetitelji znaju sve o ovoj neobičnoj biljci. Skupština grada Čačka je 2004. godine fikus proglasila spomenikom prirodne kulture i svrstala ga u 3. kategoriju zaštite.
Ova odluka je donijeta zbog njegove izuzetne dendrološke vrijednosti. U tom trenutku obim stabla je bio 37,4 centimetra, a prečnik najšireg dijela krošnje čak 5,6 metara.

Foto: Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi