Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Macerat od smilja
  • 21.08.2018. 09:30

Mile Misir sačuvao smilje od propadanja i počeo praviti macerat

Mile Misir od cvjetova smilja, ali i lavande, pravi macerat koji se upotrebljava kao kozmetički proizvod, ali i dobar pomagač kod određenih zdravstvenih problema.

Foto: Wikimedia Commons/Ghislain118
  • 882
  • 46
  • 0

Mile Misir je kao i mnogi u Hercegovini zasadio smilje vjerujući kako će mu ta, još nedavno prosperitetna kultura osigurati konstantne prihode. Na Mostarskom Blatu uzgojio je lijepu plantažu smilja podižući ju s ljubavlju i trudom. Svojevremeno je osmislio mehanički alat kako bi na najlakši način okopao plantažu, a u njegovu kreiranju koristio je stari bicikl. 

Mile Misir nije odustao od uzgoja smilja

A onda je došlo do krize sa smiljem - pada otkupne cijene, viškova kako samog smilja tako i eteričnog ulja od smilja. Mnogi su odustali od uzgoja, dio je posadio druge kulture, a dio ipak ostao u poslu sa smiljem vjerujući da će doći bolji dani za smiljare, piše U mom dvorištu

Mile Misir nije se pokolebao zbog otkupa nego je došao na ideju kako na najbolji mogući način iskoristiti svoje smilje. Tako Mile od cvjetova smilja, ali i lavande, pravi macerat koji se upotrebljava kao kozmetički proizvod, ali i dobar pomagač kod određenih zdravstvenih problema. 

Oporavlja se tržište smilja, cijena ove godine porasla na 1,40 KM

Naime, macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje koje nakon nekog vremena izvuče ljekovita svojstva biljke. Macerat od smilja tako pomlađuje kožu, koristi se i za uklanjanje ožiljaka, bora i slično, a macerat od lavande odličan je protiv glavobolja i nesanice. 

Pravi domaći proizvod

"Eto, baš tako, došao sam na ideju da ipak spasim smilje da ne propadne i počeo sam praviti macerat koji je već našao mjesta u ladicama i banjama mnogih turista kojima sam ponudio i prodao bočice macerata na Kravicama, Međugorju, Starom mostu i drugim mjestima. Svi oni znaju da se radi o pravom domaćem proizvodu i siguran sam da su zadovoljni učinkom macerata nakon konzumacije", zaključuje dosjetljivi i optimistični Mile. 


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Macerat Smilje Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.