Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ljekovitog bilja
  • 05.05.2019. 10:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Broćanac, Posušje

Martin Soldo nije odustao od smilja, a istražuje i nove kulture

Kompanija Soldo Mont uspješno radi sa sadnicama smilja, ali i drugog ljekovitog bilja. Dragan Soldo kaže da je potrebno eksperimentirati sa različitim vrstama, kako bi se istražilo kojim još kulturama odgovara hercegovačka klima i krš.

Foto: Depositphotos/dbajurin Farmabih.ba
  • 584
  • 29
  • 0

Vrijeme je uzgoja i prodaje sadnica smilja i ostalog ljekovitog bilja. Iako je većina proizvođača ove biljke koju su mnogi zasadili na svojim plantažama proteklih godina, odustalo od proizvodnje zbog niske otkupne cijene, u kompaniji "Soldo Mont", u Broćancu, mjestu u blizini Posušja, ne prestaju sa inovacijama. 

Ta kompanija istražuje druge kulture, ondje razmišljaju o unapređenju proizvodnje, a svoju šansu su prepoznali u preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Martin Soldo i u vremenima krize zadržao sve saradnike

"Proizveli smo tonu eteričnog ulja, 700 smo prodali, ostalo još čeka kupca", za Farmabih.ba priča Martin Soldo, direktor kompanije "Soldo Mont". Danas njegova kompanija ima nekoliko stotina kooperanta, a u vremenima krize sa smiljem je zadržao svoje saradnike tako što nije obećavao mnogo. "Na početku smo jasno dogovorili da onog trenutka kada se ulje proda, dolazi i dogovorena naknada za kooperanta koji nam je prodao smilje", dodaje Soldo. No, ni njegovi počeci nisu bili jednostavni.

"Sa bratom sam se povezao, kupili smo staklenik u Njemačkoj. Rasklopili smo ga za dva dana, trebalo nam je mjesec dana da ga ponovo sklopimo ovdje", kroz smijeh prepričava početke. 

Na tržištu će ostati proizvođači s jasnim planom

Danas ova kompanija uspješno radi sa sadnicama smilja, ali i drugog ljekovitog bilja. Dragan kaže da je potrebno eksperimentirati sa različitim vrstama, kako bi se istražilo kojim još kulturama odgovara hercegovačka klima i krš. Nakon perioda kada je smilje praktično prešlo iz 'divlje sredine' na plantaže, 'groznica' polako prolazi, pa će na tržištu ostati oni proizvođači koji su imali jasniji plan te koji su ulagali u višu razinu prerade.

"Veliki broj ljudi je odustao, vjerujem da ćemo ove godine biti na nekoj trećini ponude u odnosu na ranije godine. Dajemo kooperantima sadnice, garantiramo otkup, savjetujemo ih u radu, ali taj tempo i standarde ne može svako pratiti", napominje Martin dodajući da su uz podršku USAID/Sweden FARMA II opremili destileriju. "Ta nam je podrška ostavila prostor za razvoj kapaciteta, ali i razmišljanje o proširenju proizvodnje, otvaranju tržišta, te konačno, novim radnim mjestima, bilo to kroz sezonske poslove ili kroz stalnu saradnju", naglašava Martin.

Potencijal u anđeliki, inuli, muškatnoj kadulji i lavandi

Agronom Soldo Monta, Dragan Ripić komentira da se rad sa ljekovitim i aromatičnim biljem često vezuje za smilje, ali da u diversifikaciji proizvodnje leži i šansa za veću konkurentnost prema ponuđačima na svjetskom tržištu.

"Eterično ulje od anđelike ima opuštajući učinak protiv nadimanja. Inula pokazuje značajno antibakterijsko djelovanje. Muškatna kadulja ima također značajne terapeutske osobine, pa onda lavanda koja je izuzetna kao proizvod za njegu kože. Uz sve to, tu je naravno i smilje, te smo kroz sve ove proizvode odlučili zaokružiti ponudu eteričnih ulja. Vjerujem da ćemo u narednim godinama biti značajnije prisutni na tržištu i kroz naše proizvode", pojašnjava Dragan.

Očekuje se stabilizacija tržišta smilja

Izvoz ljekovitog bilja je u 2018. godini porastao za 2 miliona i iznosio je 6.5 miliona KM. No, struktura razmjene je i dalje nepovoljna, obzirom da eterična ulja izvozimo uglavnom u bačvama, a uvozimo ga u malim pakovanjima s većim stepenom prerade.

U novoj sezoni se očekuje stabilizacija tržišta smilja u Hercegovini, a proizvođači i prerađivači vjeruju da vrijeme koje dolazi, uz obaveznu diversifikaciju proizvodnje, prihvatanje savremenih praksi i unapređenje proizvodnje, kao i prerada u proizvode sa višom vrijednosti (kao što je prirodna kozmetika), ipak donosi bolje vijesti za ovaj sektor.


Tagovi

Diversifikacija Eksperimentiranje Uzgoj smilja Anđelika Uzgoj lavande Inula Martin Soldo Dragan Ripić Prerada smilja Eterično ulje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.