Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačko smilje
  • 21.10.2017. 07:00

Mali smiljari srušili cijenu smilja?

Veliki proizvođači tvrde da su mali, koji su proizveli par litara, ulje prodavali zbog sitne zarade. Očekuju pomoć države.

Foto: Facebook/Helichrysum Immortelle Essential Oil
  • 887
  • 68
  • 0

Mnogi proizvođači smilja zbog niske cijene od 1,30 KM po kilogramu, sav urod kojeg su proizveli dali su na preradu. No, veliki proizvođači nisu uspjeli prodati ni polovinu proizvedenog.

I ovogodišnje otkupne cijene ulja također su dosta niske pa su sa ranijih preko 2.000 eura za litar spale na 700 do 1.200 eura. Zbog toga trebinjske destilerije i smiljari ulje koje su proizveli ne žele dati u bescijenje, te pregovaraju s kupcima, navodi ljubuski.net.

"Najžalosnije je što cijene ulja na svjetskom tržištu nisu ovako drastično pale, već su neki proizvođači koji su proizveli litar ili nekoliko litra ulja prodavali jeftinije zbog sitne zarade. Tako su doveli do nezavidne situacije i velike proizvođače kojima se nije isplatilo da otkupljuju sirovinu po nekadašnjih 3,5 do pet maraka po kilogramu.

Očekuju pomoć države

Sada imamo situaciju da je dosta ulja na lagerima, ali smatram da će se ono ipak prodati i da ga treba držati na pristojnoj cijeni. U tome očekujemo i pomoć države", kaže Miodrag Asanović, direktor Destilerije eteričnih ulja "Svitavac", koje se nalazi kod Trebinja.

On kaže da je lošoj sezoni doprinijela i sušna godina, pa je sa vlastitih nasada od oko tri hektara, umjesto 25 do 30 tona smilja, ubrao svega šest do sedam tona. Vršio je i otkup, pa je od svih destilata uspio prodati trećinu, dok za ostatak pregovara.

U Centru za gazdovanje kršom Trebinje, koji su na svom zemljištu zasadili 2,4 hektara smilja, kažu da su proizveli 15 litara ulja, ali još ništa nisu uspjeli prodati.

Foto: Facebook/Helichrysum Immortelle Essential Oil


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Herecegovačko smilje Smilje Ulje od smilja Destilerija Svitac Miodrag Asanović Otkup smilja Cijena smilja Cijena ulja smilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.