Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FARMA II
  • 13.11.2017. 13:00

Lokalne žene proizvode sadnice smilja i destiliraju ulje

Zadruga Loznica iz Općine Čapljina uzgaja i destilira smilje i druge biljke, i proizvodi esencijalna ulja, a zahvaljajući nedavno dobijenom grantu u okviru USAID/Sweden FARMA II projekta. Planiraju proširenje uzgoja i proizvodnje.

Foto: farma.bih.ba
  • 519
  • 43
  • 0

Zamjenica pomoćnika administratora USAIDa, Gretchen Birkle i direktor USAID BiH, Peter Duffy, posjetili su poljoprivrednu zadrugu Loznica, koju vode žene, kako bi vidjeli na koji način grant dodijeljen u okviru USAID/Sweden FARMA II projekta pomaže razvoju uzgoja i procesiranja smilja koje ova zadruga proizvodi.

Zadruga Loznica, iz Gnjilišta u Općini Čapljina, uzgaja i destilira smilje i druge biljke, i proizvodi esencijalna ulja, a zahvaljajući nedavno dobijenom grantu u okviru USAID/Sweden FARMA II projekta, planira značajno proširenje uzgoja i proizvodnje ovih veoma traženih biljaka, naročito smilja.

Omogućava različitost proizvodnje

"Ovaj grant nam je omogućio da imamo proizvode prilagodljive tržištu, tako da možemo pratiti potrebe tržišta, naročito osjetljivog tržišta medicinskih biljaka. Destilator koji smo kupili nam omogućava diversifikaciju proizvodnje", izjavila je Ivana Matić, direktorica poljoprivredne zadruge Loznica.

Potražnja za biljkama i esencijalnim uljima je u stalnom usponu, ali samo visoko kvalitetni proizvodi mogu naći svoje mjesto na tržištu, što je proces koji uključuje kvalitetne sadnice, pravilnu kultuvaciju i destilaciju. Proširenje postrojenja znači da PZ Loznica ima kapacitet da radi i proširi proizvodnju sadnica i destilaciju esencijalnih ulja, što osigurava zatvoren proces proizvodnje - od sjemena do esencijalnog ulja.

Žene imaju glavnu ulogu

Zadruga, koja zapošljava lokalne žene, se oslanja na održivu proizvodnju i dobru saradnju, što je osnova postojanja i rada ove zadruge. Ova i slične zadruge su važan izvor prihoda za hiljade domaćinstava koja su uključena u sakupljanje, uzgajanje i procesiranje medicinskih i aromatičnih biljaka, proces u kojem često žene imaju glavnu ulogu.

Trenutno, ovaj sektor je jedan od malobrojnih poljoprivrednih sektora u Bosni i Hercegovini u kojem izvoz premašuje uvoz.

Foto: farma.bih.ba


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Gretchen Birkle USAID FARMA II Zadruga Loznica Čapljina Hercegovačko smilje Smilje Ivana Matić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.