Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjećarstvo Hadžić
  • 12.05.2017. 08:00

Ljubav prema cvijeću prerasla u ozbiljan posao

Prodaja najbolje ide u vrijeme prazničnih dana, kao što su Dan žena, Valentinovo, itd. Uglavnom, ima posla uvijek. Od jutra kako ustanem, obično provedem dan u plastenicima. Navečer je u kući obično samo spavanje. Mada, van sezone ima nešto manje posla, kaže Hasan Hadžić, cvjećar iz Velike Kladuše.

Foto: Cvjećarstvo Hadžić - Arhiv
  • 1.797
  • 291
  • 0

Sve veće liste lica evidentiranih kao nezaposlena na Zavodima za zapošljavanje, te manjak poslova razlozi su zbog kojih se sve veći broj sumještana Unsko-sanskog kantona okreće uzgoju povrća i bavljenjem ostalih poljoprivrednih djelatnosti. No, za mnoge, ovaj korak nije nimalo lagan, ako uzmemo u obzir trenutne uvjete poslovanja i sve učestalije namete prema državi.

Ipak, gazdinstva sa kvalitetnim proizvodima dovoljan su razlog da posao opstane, te tako dugoročno dobije dobru perspektivu. U posljednje vrijeme na ovom području raste broj porodica koje se bave uzgojem cvijeća u plastenicima.

U svojoj ponudi imaju pelargonije, petunije, kadifice i druge vrste cvijeća

Cvjećarstvo, kao skupa, ali ujedno i najljepša poljoprivredna grana prilično je isplativa, što je i razlog porasta proizvodnje vrtnog i kućnog cvijeća u plastenicima. Jedan od primjera uspješnog poslovanja poljoprivrednim zanatom je i porodica Hadžić iz Velike Kladuše, koja se već skoro punih pet godina bavi uzgojem i proizvodnjom različitih vrsta ukrasnog cvijeća.

Od ljubavi do registriranja obrta

Na ovaj korak su se odlučili usljed nedostatka poslova, a kako svi u porodici imaju razvijenu empatiju prema uzgoju cvijeća, odlučili su se oprobati u ovoj djelatnosti. U početku je tu bilo mnogo posla, mnogo stvari koje su morali naučiti, ali s vremenom usavršili su svoje tehnike i znanje i tako danas postali jedni od prepoznatljivih lica za uzgoj cvijeća na području ove Općine.

Dvije godine kasnije, nakon što su uspješno profitirali sa prodajom proizvedenog cvijeća, uvidjeli su da je to isplativ posao, te su registrirali i vlastiti obrt.

Dolaskom lijepog vremena, mnogi posjećuju njihove plastenike koji obiluju raznovrsnim i kvalitetnim cvijećem. U ponudi porodice Hadžić mogu se naći pelargonije, petunije, kadifice i brojno drugo ukrasno cvijeće.

Proljeće je period kada cvjećari imaju mnogo posla. Ipak, Hasan Hadžić, cvjećar iz Velike Kladuše dodaje kako tokom cijele godine ima posla oko cvijeća. Obično, u proljeće kreće sadnja i priprema cvijeća za proizvodnju, a već u jesen se kreće sa pripremama za proljetni program za iduću godinu.

Prodaja najbolja za praznike

Na pitanje kada je prodaja cvijeća najaktuelnija, Hasan odgovara:

"Prodaja najbolje ide u vrijeme prazničnih dana, kao što su Dan žena, Valentinovo, itd. Uglavnom, ima posla uvijek. Od jutra kako ustanem, obično provedem dan u plastenicima. Navečer je u kući obično samo spavanje. Mada, van sezone ima nešto manje posla".

Plastenik porodice Hadžić

On ističe kako su zadovoljni dosada ostvarenim rezultatima i prodajom, ali isto tako dodaje da veliki problem predstavljaju krizna vremena. On kaže da još uvijek prodaju većinu proizvedenog cvijeća, ali da bi u budućnosti to mogao biti problem, s obzirom da se sve veći broj sumještana okreće proizvodnji i uzgoju cvijeća.

A ugodno sunčano vrijeme koje je prethodilo prije naglog zahlađenja potaknulo je većinu poljoprivrednika ali i sumještana na uređivanje privatnih vrtova i okućnica. Nezaobilazne su bile i akcije sađenja cvijeća po gradskim ulicama, ali i naseljima.

Unsko-sanski kanton jedan je od prostora koji ima neizmjerno visoke prirodne potencijale, a da li će se isti iskoristiti, odluka je koja bi svima trebala biti u interesu.

Foto: Cvjećarstvo Hadžić - Arhiv


Fotoprilog


Tagovi

Cvjećarstvo Hasan Hadžić Velika Kladuša


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas