Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uši na ružama
  • 31.05.2022. 07:30

Lisne uši na ružama - ove godine kolonije su brojne

Listovi se uvijaju, vrhovi mladih izdanaka se deformišu, pupoljci odumiru, a cijela biljka je puna mrava koji "uzgajaju" lisne uši zbog slatke medne rose i štite ih od neprijatelja

Foto: Depositphotos/visochin_o
  • 485
  • 79
  • 0

Ove godine se mnogi žale na lisne uši na ružama. Kolonije su veoma brojne, a grmovi su skoro potpuno prekriveni ovim štetočinama. Cijela biljka je okupirana, a pupoljci se ne razvijaju i ne otvaraju.

Mnogo je pripadnika ove vrste insekata, a za sve je zajedničko da sisaju biljni sok. Posebno su skoncentrisani na najmlađe biljne dijelove, mlade izdanke, listove i pupoljke koji su najsočniji i nježni. Već poslije dva do tri dana u potpunosti prekriju ružu. Listovi se uvijaju, vrhovi mladih izdanaka se deformišu, pupoljci odumiru, a cijela biljka je puna mrava koji "uzgajaju" lisne uši zbog slatke medne rose i štite ih od neprijatelja.

Još veća je opasnost od prenošenja virusa. Kako luče ljepljivu mednu rosu, biljku naseljava gljivica crne boje i javlja se čađavost. Smanjuje se fotosinteza i cijela biljka izgleda jadno i polako odumire.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Kao i kod drugih štetnih organizama potrebno je preduzeti sve preventivne mjere kako bi zaštitili ruže. Sadimo ih na osunčana mjesta. Biljke ne smiju biti pregusto posađene ili okružene gustom vegetacijom. Potrebno je da imaju prostora. Grmove trebamo čistiti od starog lišća, grana, uklanjaju se suvišni vegetativni prirasti. Potrebno ih je redovno pregledati.

Oko ruža posadite biljke koje će ih štiti od bolesti i štetočina: bijeli luk, neven, majčinu dušicu, dalmatinski buvač, lavandu.

Od hemijskih insekticida koriste se oni s kontaktnim i digestivnim djelovanjem. Kako ruže ne koristimo u ishrani, postoje tendencije da se za tretiranje koriste razni insekticidi i da se ne vodi računa o koncentraciji što stvara veliki problem ekosistemu, posebno ako su u blizini voćnjaci, bašte i mjesta za odmor.

Pripremite prirodna sredstva

Od prirodnih sredstava koriste se rastvori od bijelog luka, lukovine (ljuske crvenog luka), vrhova krumpira, buvača, kamilice, duvana, sapunica od eko sapuna, neem. Tretmane je potrebno ponavljati, jer se insekti zavlače u unutrašnjost pupoljaka.

Tretmane redovito ponavljajte (Foto: Depositphotos/FotoHelin)

Obični mlaz vode ili sapunica će saprati lisne uši s ruža. Za tretiranje u prvom dijelu vegetacije možemo koristiti sredstvo napravljeno na bazi pepela. U drugom dijelu ne treba ga koristiti jer intenzivira rast.

U 10 l vode potrebno je potopiti 250 g pepela, dobro promiješati i ostaviti da prenoći, odnosno stoji 15h. Nakon toga sadržaj se procijedi i dodamo jednu kašiku tečnog sapuna ili deterdženta. Sredstvo je spremno za upotrebu.

Insekticid se može napraviti i od 250 g borovih iglica koje se preliju s 1 l vrele vode i ostave sljedećih sedam dana. Nakon toga sadržaj se procijedi i razrijedi s vodom u odnosu 1:2.

Sapunicu pripremamo tako što jednu supenu kašiku eko sapuna bez mirisa rastvorimo u 1 l vode. Tretman se ponavlja tokom nekoliko dana.

Sredstva na bazi neem-a sprečavaju polaganje jaja i tako smanjujemo brojnost populacije.

U 1 l vode potopimo 3 do 4 čena bijelog luka kojeg smo prethodno usitnili i ostavimo preko noći. Prije tretiranja sredstvo se procijedi.


Tagovi

Ruže Štetočine ruže Lisne uši Lisne uši na ruži Suzbijanje Uzgoj ruža


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]