Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samonikla lavanda
  • 01.08.2017. 08:00

Lavanda iscvjetala na samoj obali Save u Gradišci

Samonikla lavanda, koja je ovih dana iscvjetala praktično u koritu rijeke Save u Gradišci, izazvala je veliku pažnju građana, a posebno pčelara i stručnjaka raznih profila.

Foto: Boško Grgić
  • 3.589
  • 387
  • 0

Lavanda - prelijepa, veoma korisna biljka, iscvjetala je u dužini od preko pola kilometra od mosta, nizvodno prema Kajak klubu. Radnici Komunalnog preduzeća Gradska čistoća u petak ujutro počeli su kositi lavandu. Stojan Plavšić, Šipovljanin koji godinama živi i radi u Gradišci, kaže da ovakvu travu nikad nije kosio.

"idio sam lavandu po Dalmaciji, siguran sam da je i ovo lavanda. Kažu da je ima više vrsta, ovo je sigurno neka vrsta kojoj odgovara ovo podneblje. Kako je dospijela do Save, ne znam, moguće da ju je donijela voda ili ptice", priča Plavšić.

Jedan od prolaznika kaže da je prije nekoliko mjeseci na samoj obali u saksijama od stiropora vidio nekoliko biljaka lavande, koje su se najvjerovatnije velikom brzinom proširile.

Odmor za dušu i oči, kažu mještani

"Dobro je da je vodostaj Save veoma nizak, pa lavanda ima i prostor, a i dovoljno vlage za napredovanje. Ovdje je zaštićena od vjetrova, ima dovoljno sunca, zato je ovako bujna", kaže Pavao Marovac iz Siska, koji posljednju godinu dana živi u Gradišci.

Pavla smo zatekli na obali zajedno sa suprugom Radom. Posmatraju košenje lavande, kako kažu odmaraju oči i dušu.

"Kao da smo u Dalmaciji. Ispred nas lavanda i široka Sava, zamišljamo da je more. Pravo je osvježenje vidjeti ovako bujnu lavandu i osjetiti prelijepi miris ove plemenite biljke", kaže Pavlova saputnica Rada Kragulj Marovac.

I pčelari je uzgajaju

Pčelar Milutin Šokčević kaže da već desetak godina uzgaja lavandu na imanju u potkozarskom selu Kijevci. Koristi je kao medonosnu, ali i kao ljekovitu i aromatičnu biljku.

"Lavanda se najvjerovatnije raširila na plodno tlo, pored same vode. Mnogi pčelari, poput mene, su rasadili dosta lavande. I domaćice je siju kao cvijeće ukrašavajući dvorišta. Logično je da je prenešena tu pored Save prirodnim putem", kaže Šokčević.

I dok komunalci kose lavandu, iza njih se skupljaju znatiželjnici noseći kući ovu prelijepu biljku. Na nogama su i brojne novinarske ekipe, ljubitelji prirode i drugi. Svi se slažu da je lavanda ukrasila rijeku Savu, te da je ugodno pratiti vijesti u kojima se Bosanska Gradiška pominje po cvijeću.

Lavanda postala atrakcija

Marko Ćurić, snimatelj jedne televizijske ekipe, nakon snimanja izjava i kadrova za prilog uzeo je rukohvat lavande. Ponijeće je supruzi Ruži, koja, kako kaže, obožava cvijeće. "Ovo su najljepši kadrovi koje sam snimio ove godine. Priroda se poigrala, podarila nam je veliku površinu lavande prelijepe violetne boje i savršenog mirisa. Sa nestrpljenjem iščekujem prilog na televiziji", kaže Ćurić.

Pokošena lavanda pored rijeke Save sigurno će danas zamirisati u mnogim domovima, jer se vijest o neobičnoj vegetaciji munjevito proširila na sve strane.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvaliteta tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lavanda Sava Gradiška Pčelari Miris


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.