Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 31.10.2022. 07:30

Krizanteme - kako ih sačuvati tokom zime?

U svijetu su znak sreće i blagostanja, a kod nas su vezane za žaljenje i tugu. Možemo ih sačuvati preko zime i posaditi na proljeće.

Foto: Depositphotos/JuliaLototskaya
  • 365
  • 42
  • 0

Krizanteme su u Evropu stigle iz Dalekog Istoka gdje su simbol sreće, blagostanja, vječnog života i moći. U nekim zemljama ona se nosi kao poklon ili se nalazi u buketima za vjenčanje. Kod nas je njena simbolika vezana za tugu, osjećaj prolaznosti, žaljenja i smrt.

U kalendaru katoličke crkve vezana je za praznik Svi sveti kada je običaj među narodom da se posjećuju groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Pravoslavci najčešće nose bijele hrizanteme na groblje u vrijeme Zadušnica kada se uređuju grobna mjesta i daje spomen na mrtve.

Pravila za prezimljavanje

Kupovanje ove lijepe cvjetnice iz godine u godinu može predstavljati popriličan finansijski teret. Međutim, ako mlade krizanteme sačuvamo one mogu narasti u veliku grm čijim ćemo dijelenjem povećati njihovu brojnost. Nisu zahtjevne, a kako bi prezimile potrebno je ispoštovati nekoliko pravila.

Biljke u saksijama je potrebno skloniti u zatvoren prostor (Foto: Depositphotos/pavsie)

Prvi je korak odabir onih koje su otporne na niske temperature i mogu da prezime. Uglavnom se radi o hibridima koji su dostupni u raznim bojama i nijansama.

Biljke u saksijama je potrebno skloniti u zatvoren prostor. Ako ih ostavimo na otvorenom imaju male šanse da prežive zimu, jer su izložene djelovanju hladnih vjetrova i lako izmrzavaju. Možemo ih posaditi u zemljište, ali im tada moramo obezbjediti adekvatnu zaštitu u vidu prekrivanja malčom, kartonskom kutijom, agroplatnom.

Prije prvog mraza postavite i grane četinara kao zaštitu. Problem kod sadnje je kratko vrijeme da se biljka ukorijeni i razvije korijen u novoj sredini prije smrzavanja zemlje. Posađenim biljkama uklonite sasušeno lišće i cvjetove, ali ih ne orezujte. To će im biti dodatna zaštita tokom zime.

U južnim krajevima ih sadimo tokom kasnog ljeta i rane jeseni, a na kontinentu je najbolja proljetna sadnja.

Orežite biljke u saksiji

Prije unošenja, potrebno ih je presaditi u nešto veću posudu, a na dno stavite drenažni sloj. Ovo vrijedi i za mlade biljke, kao i za one u saksijama na balkonima. Prikratite ih na četvrtinu, dodajte đubrivo bogato fosforom i odnesite u zatvoren prostor. Zalijevajte ih jednom mjesečno kako se korijen ne bi osušio.

Krizantema - jesenja ruža ukras je i u hladnim danima

Temperatura ne treba da padne ispod 0ºC, idealno je da je između nula i dva stepena. Prekrijte je agroplatnom ili platnenom kesom i jednom u toku sedmice provjerite u kakvom je stanju.

Na proljeće se pojavljuju mladi, zeleni izdanci i biljka izlazi iz zimskog sna. Uklonite pokrivku i pođubrite. Povremeno iznosite biljke na otvoreno u toplom dijelu dana kako bi se navikle na spoljašnje uslove. Mladi izdanci se blago prikrate kada dostignu visinu 10 do 12 cm kako bi se razgranali.


Tagovi

Krizanteme Cvijeće Biljke u saksiji Zaštita krizenteme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.