• Halfetijska ruža
  • 23.05.2020. 15:00
  • Halfeti, Turska

Krenula žetva crne ruže u Turskoj, ali ove godine bez turista

Crna ruža je jedinstvene boje samo u poljoprivrednom području provincije Sanliurfa u Turskoj. Počela je njena žetva, a turista nema zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa.

Foto: Depositphotos/kostik2photo (ilustracija)
  • 164
  • 60
  • 0

Halfetijska ili crna ruža se uzgaja samo u poljoprivrednom području u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa u Turskoj, a u cijelom svijetu je poznata zbog svoje jedinstvene boje i mirisa. Naime, to je cvijet koji je tamne bordo nijanse, a tokom ljeta, zbog posebnih podzemnih voda rijeka Eufrat i teksture zemljišta u Halfetiju, postaje crne boje. 

Crne ruže nestaju s polja Turske?

Komisija za međunarodnu koordinaciju Cittaslow još 2013. godine Halfeti uvrstila na listu Mirnih gradova zbog njegove prirodne ljepote kao i mistične te bogate povijesti. Opisan je i kao "skriveni raj" sa svojim istorijskim kamenim kućama i prirodnim ljepotama. Svake godine ovo mjesto posjećuje hiljade ljude, a glavni razlog je uzgoj crnih ruža koje rastu samo u toj regiji.

Nakon što je podignuta brana Birecik, potopljeno je selo koje je bilo glavno stanište ovog cvijeta, a do postupnog prestanka uzgoja dovele su i ekološke promjene. Budući da je ova biljka raritet tog područja, predmet velikog interesa umjetnika, ali i turista, lokalne vlasti su pokrenule projekt namijenjen njenom spašavanju.  Projekt se zove "Crne ruže cvjetaju u mirnom gradu", a njegov je cilj pokretanje ponovne proizvodnje crnog dragulja toga kraja.

U prvom je dijelu podignut plastenik u kojem se uzgajaju crne ruže uz nadzor stručnjaka. Takođe, u sklopu projekta je i edukovanje stanovnika kako bi se pripremili za uzgoj.

No, crna ruža je ove godine svoju raskoš i jedinstvenu boju, ali i miris pokazala samo stanovnicima tog područja jer su turisti spriječeni doći zbog novih mjera sprječavanja širenja koronavirusa. Počela je i njihova žetva,  ali prvi put ove godine bez posjetilaca.

Cvjeta u proljeće i jesen

Provincijski direktor za poljoprivredu i šumarstvo Murat Çakmaklı je za Hurriyet Daily News rekao: "Naravno, mi znamo da je to skriven dragulj našeg rajskog Halfetija. Cvijet je tamo prvi put otkriven, a cvjeta u proljeće i jesen. Ruža prvo postaje crna i nakon nekog vremena promijeni boju u tamno crvenu. Međutim, ovu crnu boju poprima samo u Halfetiju".

U istraživanjima rađenim na drugim mjestima utvrđeno je da crna ruža ne postaje crna, već različitih tonova crvene boje. "Ovu crnu boju i miris poprima zbog klimatskih karakteristike naše regije, vode rijeke Eufrata i karakteristika tla ovog podneblja.", rekao je Çakmaklı.

Od nje se prave čajevi i parfemi 

Navodeći kako je crna ruža počela cvjetati još prije tri nedjelje i kako je krenula žetva, Çakmaklı kaže: "Ona cvjeta u razdoblju od šest do sedam sedmica. Kada pupa, postaje crna, a bere se kad pocrni. Nakon branja se ostavlja da se osuši na strunama u staklenicima, a kada se potpuno osuši, tada se pakuje, zavisno od načina upotrebe. Stavlja se u poklon pakete, od njenih listova se proizvodi čaj i razni parfemi."

Kaže i kako rade na njenom brendiranju. Objasnio je da su zbog pandemije koronavirusa samo lokalni ljudi mogli vidjeti crnu ružu. Podsjeća kako će ponovno procvjetati u jesen kada i očekuju smirenje pandemije te se nadaju posjetiocima.


Tagovi

Crna ruža Halfetijska ruža Turska Žetva crne ruže


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.