Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovne vrste
  • 15.02.2023. 12:00

Korov, hrana, lijek  - tri korovne vrste koje će vam pomoći da ojačate organizam ove zime

Oštrodlakava režuha, češnjevka i mišjakinja samonikle su biljke koje neki samo smatraju dosadnim korovom, a zapravo su iznimno ukusne i zdrave.

Foto: Haidy Kovačević/N. Bosch
  • 195
  • 69
  • 0

Zimi, kada su nam minerali i vitamini najpotrebniji kako bismo podržali naš imunitet, raste nekoliko samoniklih biljaka koje nam upravo njih u izobilju pruže. Oštrodlakava režuha, češnjevka i mišjakinja samonikle su biljke koje neki samo smatraju dosadnim korovom, a zapravo su iznimno ukusne i zdrave.

Lako su dostupne jer upravo u ovo doba godine rastu posvuda oko nas. Bilo u vrtovima, na poljima ili u šumi, lako ćete ih pronaći kako bi nabrali svoju zdravu "divlju salatu“. 

Oštrodlakava režuha – aromatična biljka bogata antioksidansima

Oštrodlakava režuha (Cardamine hirsuta) gotovo je nezamjetna biljka koja često raste na livadama i uz rubove putova i cesta, na relativno vlažnim tlima bogatim azotom. Listovi su složeni, perasti i skupljeni u rozetu. Ime je dobila po tome što su na listovima vidljive sitne dlačice. U proljeće se javljaju sitni bijeli cvjetovi.

Sadrži vitamin C, antioksidanse (koji blokiraju slobodne radikale i štite stanice od starenja), karoten, kalcij i magnezij. Listovi se mogu kuhati, no upravo radi bogatstva termolabilnim vitaminom C, najbolje ih je jesti sirove.

Oštrodlakava režuha (Cardamine hirsuta)

Ova biljka oduševljava svojim pikantnim okusom koji podsjeća na senf. Zato se koristi i kao začin, u sendvičima, varivima i salatama. 

Češnjevka – pikantan izvor vitamina A i C

Češnjevka (Alliaria petiolata) naziv je dobila po svom intenzivnom okusu češnjaka. Kao i oštrodlakava režuha, pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae), karakteristične po tome što sadrže glukozinolate. To su spojevi sa sumporom koji imaju antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno i antikancerogeno djelovanje. Uz to, češnjevka obiluje vitaminima A i C, karotenom, mineralima i eteričnim uljima. 

U narodnoj medicini koristila se za tretiranje astme, gihta i probavnih smetnji te protiv glista. Zahvaljujući svom aromatičnom okusu, odličan je dodatak salatama, juhama, umacima i začinskom maslacu. Bijeli cvijet i listovi mogu poslužiti kao jestiva dekoracija na jelima. 

Češnjevka (Alliaria petiolata) 

Češnjevka je još jedan pokazatelj azota u tlu. 

Mišjakinja – korov protiv anemije i manjka energije

Mišjakinja (Stellaria media) vrlo je raširen korov koji tokom cijele godine raste na tlima bogatim azotom i tamo stvara zeleni tepih. Oko vrha stabljike i listova, vidljive su sitne dlačice. Cvjetovi su maleni i bijele boje, sastavljeni od 10 latica smještenih u parovima. 

Kao što njen engleski naziv, chickweed, sugerira, predstavlja važan izvor hrane za ptice. No ova biljka nije korisna samo pticama: izrazito je bogata vitaminima A i C, željezom, kalijem, kalcijem, cinkom, bakrom, karotenom, flavonoidima i saponinima. Time je idealna za suzbijanje umora i anemije koji se često javljaju pred kraj zime. Jestiva je i sirova i kuhana, te se može dodavati u razna jela, salate, pesto, začinski maslac i sokove.

Mišjakinja (Stellaria media) 

Može se i sušiti za čaj jer ima nekoliko ljekovitih svojstava. Tako mišjakinja u narodnoj medicini slovi kao biljka za liječenje reume, problema s plućima, upala mjehura i bubrega i oka. Pomaže pri iskašljavanju, podupire probavu i djeluje protuupalno. Time predstavlja idealnu biljku za povratak energije i jačanje organizma tokom zime. 


Tagovi

Samoniklo bilje Jestivo bilje Oštrodlakava režuha Češnjevka Mišjakinja Radionice


Autorica

Naomi Bosch

Više [+]

Agronom s višegodišnjim iskustvom, vodi radionice o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]