• Korijander
  • 23.12.2017. 07:00

Korijander kao predusjev ozimim žitima

Korijander je dobar predusjev za ozima strna žita, jer rano napušta parcelu.

Foto: PDPics / Pixabay
  • 124
  • 9
  • 0

Korijander se uzgaja radi sjemena, a prinosi se kreću od 1.000 do 2.000 kilograma po hektaru. Najbolje rezultate daje na plodnim zemljištima i na istoj parceli se može uzgajati tri godine.

Dobri predusjevi korijanderu su strne žitarice, okopavine i mahunarke, a on je dobar predusjev za ozime strne žitarice jer rano napušta parcelu.

Priprema i sjetva korijandera

Osnovna obrada zamljišta obavlja se u jesen, na 30-35 centimetara. Sa predsjetvenom pripremom počinje se rano u proljeće. Okvirne potrebe za hranjivima su: 60-70 kg/ha dušika, 60-80 kg/ha fosfora i 60 kg/ha kalija.

"Korijander se sije u martu, a najkasniji rok sjetve je sredina aprila. Sije se u redove, na razmak od 25 cm ili 40-50 cm. Dubina sjetve je 3-4 cm. Za sjetvu se koriste žitne sijačice uz zatvaranje ulagača, a broj zatvorenih ulagača ovisi o međurednom razmaku. Količina sjemena kreće se od 15-20 kg/ha", kaže stručnjak za ratarstvo Milenko Đurić.

Zaštita i njega korijandera

Herbicidi na bazi linurona koriste se poslije sjetve, prije nicanja i poslije nicanja u fazi rozete. Za uskolisne korove preporučuju se preparati na bazi Fluozifop-p-butila. Kada je riječ o njezi, preporučuje se dva puta međuredno kultiviranje, ukoliko je sjetva obavljena na 40-50 cm.

Žetva korijandera

Žetva korijandera obavlja se krajem jula, početkom augusta. Većina plodova tada je tamne boje. Korijander neravnomjerno sazrijeva, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Sjeme korijandera, zbog kog se i uzgaja (Foto: PDPics / Pixabay)

"Žetva se može obaviti dvofazno i to kada je 50% plodova zrelo. Usjev se pokosi, prosuši, a poslije dva do tri dana vrši se kombajnom sa podizačima. Jednofazna žetva se vrši kada je 75% plodova zrelo. Koriste se žitni kombajni, na kojima se vrši podešavanje vjetrova i razmaka između bubnja i podbubnja", objašnjava Đurić.

Sjeme korijandera je prije skladištenja potrebno osušiti na 12% vlage, a to se može napraviti i na suncu.

Foto: Forest and Kim Starr/Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi