• Narodno vjerovanje
  • 04.11.2018. 18:00

Koje biljke donose sreću i zdravlje?

Da li imate vjenčić bijelog luka u kući, ali zato tuju ni u dvorištu? Evo zašto neke biljke poštujemo, a neke ne!

Foto: Pixabay / zandy126
  • 880
  • 66
  • 0

Narodi na ovim prostorima poznati su po očuvanju običaja, ali i po praznovjerju i narodnom vjerovanju. Zato čak mnogi poštuju i vjerovanja kada je riječ o biljakama i drveću. Kroz ovaj tekst predstavljamo neke biljke i priče o njima kroz narodna vjerovanja.

Bieli luk

Beli luk i dan danas mnogi smatraju prirodnim antobiotikom, a u narodnoj medicini ima počasno mjesto među biljkama, jer snižava krvni pritisak, dobar je za kosu, odličan je protiv gripe. Takođe, vjeruje se da se bijelog luka plaše, vampiri i ostale nečiste i zle sile, pa je korišten često u ishrani, a mnogi su ga nosili kao amajliju. Da bi vas bijeli luk štitio od zlih sila, uslov je da ga ne ljuštite noktima. Vjeruje se i da od mirisa bijelog luka biježe zmije.

Bosiljak

Bosiljak je odmah iza bijelog luka, jedna od najrasprostranjenih biljaka u vezi sa ritualima i narodnim običajima. Ova začinska biljka, primjerice, prati Srbe od rođenja do smrti. Bosiljak nazivaju i Božji cvijet, zato se vjeruje da valja prvo bosiljak posaditi u baštu, pa zatim i ostalo cvijeće. Vjerovalo se da će porodilje i bebe biti zdrave ukoliko se budu kupali 40 dana u vodi u koju je potpoljen bosiljak.

Kako sačuvati bosiljak za zimu?

Ciklama

Za ciklamu se vjeruje da može ublažiti jutarnje glavobolje, migrenu za vrijeme menstruacije, kao i tupu glavobolju. Ova biljka se koristi i u zelenoj magiji, vjeruje se da je njena upotreba navodno najmoćnija u spravljanju ljubavnih napitaka, a veruje se, ako se koristi kao dodatak u vinu, da će opijenost za nekom osobom biti još veća.

Vrba

Vrba u običajima i vjerovanjima zauzima visoko mesto. Dokazano je da je kora bijele vrbe ljekovita i da pomaže kod prehlade i visoke  temperature. Vrba iva je vijesnik proljeća, pa se vjeruje da kod žena raste polna želja kada ona ozeleni (vrbopuc).

Glog

Mnogi narodi vjeruju da je glogov kolac najmoćnije i najjače  sredstvo protiv vampira i demona, ali isključivo kada im se glogovim  kolcem probode srce. S druge strane, glog i ljekovito bilje, pa se cvijet i plod u narodnoj medicini koriste za liječenje bolesti srca.

Djetelina

Mnogi i dan danas vjeruju da djetelina sa četiri lista osobi koja je nađe donosi sreću, dok djetelina sa dva lista takođe ima magičnu moć, te osobi koja ju je pronašla pomaže da pronađe zakopano blago. Srpski narod je, primjerice, smatrao da je djetelina jedina biljka koja nije lijek, a takođe po narodnom predanju nju ne bi trebalo sijati, ni kositi kada je mlad mjesec.

Detelina
Djetelina sa četiri lista - za sreću!

Jabuka

Jabuka predstavlja simbol ljubavi i prijateljstva prema bližnjem svom, i zato je naš narod često nosio drugim porodicama na poklon. Jabuka je sastavni dio svadbenih ceremonija i dan danas.

Zova

Zova je demonsko drvo. Mada se od nje pravi odličan domaći sok, a koristi se i u narodnoj medicini za liječenja raznih bolesti. Poznato je da liječi gripu, sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Dokazano je da sok od zove jača imunitet, a pomaže i kod dijabetesa. Inače, na osušenom drvetu zove, zimi, raste gljiva Judino uho, za koju se smatra da je ljekovita. Vjeruje se da se na mjestima gdje je nikla zova nalazi plitak podzemni vodeni tok.

Ruzmarin

Ruzmarin se vezuje za svadbe. Uoči dana vjenčanja, djevojke prave ukrase od ruzmarina kojima će svaki gost biti zakićen. Riječ je o prastarom običaju koji potiče od Slavena. U našoj tradiciji, ruzmarin je neizostavni dio običaja, zbog svog mirisa. Vjeruje se da se mirisom ruzmarina zlim silama odvlačila pažnja, kako ne bi ugrozili mladu i mladoženju, goste, ali i njihove potomke.

Ruzmarin - jednostavan put do zdravlja

Tuja

Tuja je ukrasno zimzeleno bilje, koje se najčešće sadi po grobljima, daleko od kuća, jer se vjeruje da je otrovna i da donosi nesreću. Vjerovanje je kada se posadi na okućnici da loše utiče na djecu, koja se navodno često razboljevaju i umiru, a razlog nije poznat.

Čuvarkuća

Ona potiče iz Meksika, ali je rasprostranjena i kod nas.  Vjeruje se da ima čudotvorne moći, kada je riječ o zaštiti kuće od udara groma. Zato se u selima masovno uzgaja na krovovima. Njeni debeli listovi zadržavaju vodu, pa ovoj biljci nije potrebno mnogo vlage i zemlje i uspješno opstaje. Koristi se za liečenje mnogih bolesti, a najčešće se njen sok stavlja u bolne uši.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka... Pročitaj više »

Tagovi

Narodno vjerovanje Običaji Bieli luk Bosiljak Ciklama Vrba Glog Djetelina Jabuka Zova Ruzmarin Tuja Čuvarkuća


Autorica

Ljiljana Milovanović

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi