Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje ruže
  • 10.11.2023. 07:30

Kako uzeti reznice ruža i gdje ih posaditi?

Najbolje su reznice sa ovogodišnjih zrelih prirasta koji su dobro razvijeni, bez znakova oštećenja i oboljenja, debljine olovke. Kako treba izgledati gornji, a kako donji rez?

Foto: Depositphotos/josefotograf
  • 147
  • 24
  • 0

Razmnožavanje ruža reznicama je najpopularniji način da obogatimo svoju kolekciju, a ova tehnika je primjerena i za amatere. Na ovakav način ćemo vjerno prenijeti osobine matične biljke.

Pripremite reznice

Uzimaju se u periodu kasne jeseni i početka zime kada lišće sa ružinog grma opada ili je potpuno opalo. Dužina treba da je od 15 do 20 cm, a pupoljci da su dobro razvijeni. Najbolje su reznice sa ovogodišnjih zrelih prirasta koji su dobro razvijeni, bez znakova oštećenja i oboljenja, debljine olovke.

Ukupan broj pupoljaka se kreće od tri do pet. Donji rez treba biti ravan, a gornji rez iznad pupoljka zakošen u suprotnu stranu kako bi imao ulogu krova i odvodio kapi kiše od pupoljka.

Pripremljen sadni materijal možemo posaditi na mjesto na otvorenom, tunelima, plastenicima ili u posude koje ćemo držati u zatvorenom prostoru. Kada se sadnja obavlja na zemlji, naprave se uži kanali koje je najbolje ispuniti pjeskovitim, rahlim supstratom koji smo obogatili kompostom. U ovako pripremljene kanale sade se reznice. Optimalno je da bar dva pupoljka budu pokrivena, odnosno u zemlji. Iz njih će se razviti korijen. Dva pupoljka na reznici treba da su iznad zemlje. Iz njih će se razviti nadzemni sistem buduće biljke. Međuredni razmak je do 25 cm, a u redu oko 15 cm. Za sadnju odaberite lokalitet zaštićen od hladnih vjetrova, da nije u sjeni i da nema stagnacije vode.

Bolja opcija je da sadnju obavite u zaštićenom prostoru, tunelima i plastenicima, gdje će reznice i mlade biljčice biti bolje zaštićene od izmrzavanja i drugih nepovoljnih uticaja. Za još bolje rezultate sadnja se obavlja u posude koje držimo u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod 10ºC. Označite šta ste posadili i zalijte.

Briga o rasadniku

Vaš mali rasadnik ruža neće napredovati bez pažnje. Održavajte područje bez korova, redovno ga plijevite. Štitite mlade biljke od štetočina i bolesti. U ovoj fazi ih napadaju puževi i druge štetočine koje izgrizaju mlade listove i korijenje. Ljetnih mjeseci zalijevajte, prihranjujte i napravite sjenu ako za to postoji potreba.

Nemojte se razočarati ako vam polovina reznica ne krene ili propadne. Zbog toga posadite veći broj. Mlade biljke se presađuju na stalno mjesto sljedeće godine krajem jeseni i početkom zime.


Tagovi

Ruža Razmnožvanje ruže Reznice Zimse reznice Razmnožavanje reznicama Gornji rez Donji rez Reznice ruže


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Krdo divljih svinja u selu Malešići kod Gračanice
Foto: Facebook