Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj orhideja
  • 04.01.2022. 11:00

Kako uspješno uzgajati orhideje?

Ako ste početnik, odaberite orhideju koja je jednostavna za uzgoj, jer je samo mali broj od hiljada poznatih vrsta prikladan za uzgoj u kući.

Foto: Depositphotos/fotolubitel2017
  • 352
  • 88
  • 1

Prilikom kupovine, odaberite biljku zdravu i razvijenu, bez tragova oštećenja. Orhideje su skupe, a svaki tip ima posebne zahtjeve za uzgoj. Postoje pravila koja su općenita za sve kultivare.

Možete ju staviti na bilo koje mjesto, ali je neophodno dobro osvjetljenje. Prozor okrenut prema istoku ili zapadu je najprikladniji, treba da bude zasjenjen, a posudu s biljkom poželjno je povremeno okretati i udaljiti od prozora ako su noći hladne. Kućne orhideje ne podnose vruć i zagušljiv zrak pa je dobro provjetravanje potrebno i zimi, a za vrijeme sunčanih i toplih dana možete je staviti vani.

U zatvorenom izbjegavajte hladan propuh koji može da uništi biljku. Tokom ljetnih mjeseci orhideje redovno prihranjujte. Vole manju posudu, ali je potrebno poslije nekoliko godina uzgoja biljku podijeliti i presaditi.

Zahtjeva poseban supstrat

Orhideje se sade u poseban supstrat za orhideje. Ako ga sami pravite treba da je:

  • proizveden uz duboko agrotehničko znanje;
  • da sadrži najbolje sirovine iz cijelog svijeta, koje su odlične i vrlo učinkovite formulacije;
  • pogoduje optimalnom prozračivanju korijenovog sistema.
Kora od bora i kokosova vlakna (S.T.Silajdžić)

Komponente supstra koje daju najbolje uslove za rast i razvoj su kora od bora i kokosova vlakna. Kora od bora daje optimalnu aeraciju O2 i glavna je komponenta supstrata koji se koriste za epifitske i poluzemaljske orhideje. Idealna je za stvaranje vlažnog i vrlo bogatog zraka okoline oko korijena. Kokosova vlakna omogućavaju stvaranje idealne mješavine za održavanje vlage i prozračivanja korijena. Kako biste bili sigurni da ste obezbijedili vašim orhidejama potreban supstrat najbolje je da se odlučite za kupovinu gotovog. 

Uslovi za uzgoj

Kada je rijejč o temperaturama za uzgoj, pravilo je da dnevna ljeti bude oko 21°C, zimi oko 16°C, a noćne treba da su niže za 5 stepeni od dnevnih, jer su hladnije noći važne za njihov uzgoj.

Mjesto na koje ste ju stavili, treba da je zasjenjeno od direktnog sunca, ali im je potrebno 10 do 15 sati svjetla dnevno, pa im je i zimi potrebno osigurati umjerenu rasvjetu. Kompost za uzgoj orhideja treba održavati vlažnim, a u toku zime smanjite zalijevanje. Prilikom zalijevanja treba upotrijebiti meku odstajalu vodu, a površinu supstrata pustite da se isuši do sljedećeg. Vlažnost zraka je jako važna, potrebno je povremeno orositi listove.

Biljku je potrebno presaditi kada primjetite da je došlo do poremećaja u rastu. Prilikom presađivanja možete ju i razmnožiti, tako što ćete ju podijeliti vodeći računa da svaka nova ima najmanje tri izbojka. Svaku je potrebno poduprijeti.

Posebni problemi pri uzgoju orhideja

Kod uzgoja orhideja mogu se javiti mnogobrojni problemi. Smeđe mrlje na lišću, ukoliko su tvrde, su posljedica sunčanih ožegotina i biljku treba zasjeniti. Ako mrlje mekane, znak je da se radi o gljivičnom oboljenju i takva zaražena mjesta treba odmah odstraniti.

Ne smiju biti na direktnom suncu (Foto: A. Vražalić)

Plijesan na listovima se razvija ukoliko orošavamo listove u hladnim uslovima jer voda sporo isparava. Vodoravan ili padajući rast je najčešće posljedica nedostatka svjetla. Ima li dovoljno svjetlosti, a biljka se ovako razvija, radi se o nepravilnom zalijevanju. Kada biljka ne cvjeta, uzrok može biti svaka nepravilnost u uzgoju. Ako je zdrava i pravilno raste, tada je najvjerovatniji uzrok nedostatak svjetla.

Uzgoj terestričkih orhideja

Odlučite li se za uzgoj orhideja napolju u cvijetnoj rondelim vaš izbor treba da bude terestrička orhideja, koje se uzgajaju u supstratu ili lisnatom humusu. Hrane se uobičajenim načinom putem korijena ili gomolja. One su sasvim otporne na mraz do -18°C, tako da se mogu u skoro svim područjima uzgajati na otvorenom i to po mogućnosti u neutralnom do kiselom zemljištu.

Ukoliko je suha zima i nema sniježnog pokrivača ili je tlo jako mokro, može doći do izmrzavanja. U uslovima hladnijih područja bolje ih je uzgajati u posudama u supstratu kao i epifitske uz dodatak jednog dijela pijeska na dva dijela supstrata.

U vrijeme vegetacije bolje ih je uzgajati vani u posudama ili u tresetnoj cvijetnoj rondeli,a u toku zime i perida mirovanja ih treba održavati suhim.


Fotoprilog


Tagovi

Orhideje Supstrat Uzgoj orhideja Uslovi za rast Ne cvjeta Osvjetljenje Smeđa mrlja Uzgoj orhideja


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.