Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sukulenti i zima
  • 03.12.2022. 07:30

Kako sukulenti podnose niske, zimske temperature?

Osim niske temperture, voda je veliki neprijatelj sukulenata tokom hladnih zimskih dana

Foto: Maja Celing Celić
  • 193
  • 23
  • 0

Većina biljaka iz grupe sukulenata dobro podnosi hladne zimske dane, a osjetljive vrste najviše stradaju od kombinacije niskih temperatura i vlažnog zemljišta. Temperature ispod 0ºC mogu izazvati različita oštećenja. Voda u ćelijama listove se smrzava, a led se širi i to rezultira pucanjem ćelijskih zidova. Oštećeno tkivo propada.

Često se dešava da slab mraz "spali" vrhove listova. Na minus temperaturama može doći do izmrzavanja listova, ali i korijena. Najotpornije su čuvarkuće i neki sedumi. Rosularije, neke opuncije i agave su takođe otporne.

Najbolje su preventivne mjere

Već tokom jeseni treba prestati zalijevati i dodavati prihranu kako bi se biljke što bolje pripremile za zimu. One zimi miruju i nije im potrebno mnogo vode i hraniva. Najvažnija preventivna mjera je da ih posadimo na mjesto gdje ne dolazi do zadržavanja suvišne vlage od padavina. Previše đubriva, posebno bogatog azotom, može dovesti do pojave mekanih listova koji lako izmrzavaju i trule. To će negativno da djeluje na cijelu biljku. Stoga treba kombinovati suho i drenirano zemljište te zaštita od vjetra i hladnoće.

Zimi im ne treba mnogo vode ni prihrana

Prekrivanje agroplatnom daje zaštitu od izmrzavanja do -10ºC, ali ne smije da dodiruje listove.

Kako oporaviti oštećene biljke?

Kako bi oporavili biljke potrebno je pomoću noža ukloniti sve oštećene dijelove. Alat za rezanje treba biti oštar i dezinfikovan. Kao zaštita mogu poslužiti malč, stare deke, novinski papir i kartonske kutije.

Oštećenja se na osjetljivim sukulentima javljaju već pri temperaturi od 5ºC, a temperature ispod 0ºC dovode do njihovog propadanja. Biljke koje uzgajamo u saksijama možemo premjestiti u zatvoren prostor gdje će biti zaštićene.

Problem zatvorenih prostora je slaba osvijetljenost i zbog toga može doći do propadanja sukulenata. Potrebno im je više od 4 h svjetlosti tokom dana, u suprotnom se izdužuju, rastu iz rozete, gube oblik. Za prezimljavanje im treba indirektno osvjetljenje i što manje zalijevanja.


Tagovi

Sukulenti Prezimljavanje sukulenata Izmrzavanje Čuvarkuća Izmrzavanje cvijeća Oštećeno cvijeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.