Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 08.01.2022. 18:00

Kako spriječiti pojavu glista na travnjaku?

Travnate površine često ugrožavaju razne vrste štetočina. Inače korisne kišne gliste jedne su od njih.

Foto: Depositphotos/sacha_t.meta.ua
  • 315
  • 12
  • 0

Travnjaci i livade naseljavaju brojni organizmi koji mogu da dovedu do propadanja travnog pokrivača. Kišne gliste i larve insekata su samo neki od njih. Najveće štete nastaju krajem proljeća i u ranu jesen. Svaki period u toku godine ima organizme koji su tada aktivni. Najčešće se na površini zemlje pojavljuju mjesta sa suvom travom ili gomilice zemlje.

Kišne gliste – korisne ili štetočine?

Kišne gliste su najkorisniji stanovnik tla, ali kada se prenamnože, mogu da stvore velike probleme. One su pokazatelj da je zemljište zdravo, rahlo, bogato organskom materijom i zbog toga ih je teško posmatrati kao štetočine.

Na brojnost njihove populacije djeluju brojni faktori: sadržaj organskih materija, ph reakcija, temperatura, vlaga, struktura, sadržaj pijeska, hemijski sastav.

Kada je u pitanju visok sadržaj organske materije, treba znati da je to za gliste hrana. Pod tim podrazumijevamo opalo lišće, izdanke trave, korijenje, stabljike, opale cvjetove i svu drugu mrtvu i raspadajuću materiju.

Najčešće se problem s njima se javlja na glinovitom zemljištu, jer ima više organske materije. Glina zadržava vodu, a drenaža se ne odvija kao kod pjeskovitog. To je glavni razlog zašto prisustvo glista može biti izraženo u periodu od oktobra do aprila.

Većina vrsta preferira neutralno ili slabo alkalno zemljište, dok ne podnose kisela.

Na površinu izbacuju veliku količinu gomilica koje kvare izgled travnjaka.

Znak prisutnosti glista (Foto: Depositphotos/SingHa Wk)

One se lijepe za obuću, ali i za noževe kosilica. Na taj način mijenjaju visinu košenja i mogu da oštete mehanizam mašine. Stvara se velika količina blata. Dolazi do propadanja kvalitetnih travnih vrsta, a istovremeno su idealne za klijanje sjemena korova. Osim toga, one privlače krtice koje će nastaviti dalje uništavanje zelenog pokrivača.

Najvažanija je prevencija

Problemi se mogu preduhitriti uklanjanjem opalog lišća koje je primarni izvor hrane, ali kao pokrivač zagrijava površinu i podstiče aktivnost glista. Površinu skarifikovati (naparati) na taj način što ćemo metalnim grabljama očistiti pokošenu travu i poremetiti otvore od kanalića. Ne zalijevati travanjak u kasno ljeto ili početkom jeseni. Time potičemo njihovu aktivnost. Pustite da zemljište ostane što duže suvo.

Treba napomenuti da ni jedna naša radnja u cilju smanjivanja brojnosti nije 100 posto efikasna. Kada se gomilice prosuše, potrebno ih je rasturiti grabljama. Tokom godine redovno kositi, uklanjati organsku materiju.

Nekada su suzbijanje obavljali štetnim pesticidima, ali danas na tržištu postoje brojna prirodna sredstva koja neće ubiti gliste već će napraviti prirodnu barijeru u površinskom sloju zemljišta. Idealno je da se primijene od kraja ljeta do početka jeseni, odnosno pred pojavu prvih kiša. Tako ćemo djelovati neposredno prije aktivnosti ove vrste. One će napustiti tretirane površine.

Prirodna sredstva neće ubiti gliste (Foto: Depositphotos/schankz)

Travnjak se može tretirati sa sredstvom bogatim željezom koje će istovremeno suzbiti i mahovinu. Osim toga, površinu treba prozračiti čime djelujemo na bolju drenažu i čitav niz drugih pozitivnih rezultata.

Larve insekata

Brojne su vrste insekata čije larve uništavaju travnjake. One jedu korijenje trava i pojavljuju se smeđe mrlje na površini. Češće ih možemo pronaći na laganim, rastresitim zemljištima. Za razliku od kišnih glista, larve insekata su najaktivnije krajem proljeća i tokom ljeta. Takođe, mogu nanijete velike štete uzgajanim kulturama.

Pojava larvi majskog gundelja zna biti veoma neprijatna. One mogu izazvati veliki obim šteta. Veoma često ih možemo naći u kompostnim gomilama.

Larve livadskih komaraca za ishranu koriste korijenje biljaka. Njihovo prisustvo ćemo prepoznati po pojavi žutih ili smeđih mrlja na površini, a biljke su slabe i lako se čupaju iz zemlje.

Redovnom obradom moguće je spriječiti polaganje jaja ovih insekata i njihovu brojnost. Istu ulogu ima i prozračivanje. Suzbijanje larvi insekata zahtjeva poznavanje vrste, životnog ciklusa i načina suzbijanja.


Tagovi

Održavanje travnjaka Gliste na travnjaku Štetočine na travnjaku Njega travnjaka Travnjak Gomilice zemlje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.