Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čubar
  • 10.01.2023. 07:30

Kako se sije čubar?

Sjetva sjemena se obavlja u zatvorenom ili na otvorenom prostoru poslije posljednjeg mraza. Zaštitite ga u fazi klijanja i nicanja

Foto: Depositphotos/nahhan
  • 896
  • 54
  • 0

Čubar ili vrisak je veoma zahvalna ljekovita i začinska vrsta. Biljka je razgranata, a dostiže visinu od 25 do 70 cm. Prepoznaje se po izduženim, kopljastim listovima dugim oko 3 cm. Cvjeta od juna do kraja avgusta, a cvjetovi su sitni i bijeli do ružičasti. Sjemenke su crne, male i zadržavaju klijavost do sedam godina.

Po okusu je sličan majčinoj dušici, ali je nešto pikantniji i blago ljut. Upotrebljava se u gastronomiji u receptima raznih variva, umaka, za zimske salate. Odlično se slaže sa mesom peradi, graškom i pasuljem.

Postoji oko 50 vrsta čubra, a najčešće se uzgajaju četiri. Favorit mnogih uzgajivača u kontinentalnim područjima je primorski ili zimski čubar Satureja montana koji je višegodišnji. Ima nešto jači okus. Često se uzgaja i vrtni, mirisni ili ljetni Satureja hortensis koji je jednogodišnji i blažeg okusa.

Voli sunčane lokacije

Uzgaja se na otvorenom ili u posudama. Odgovaraju mu sunčane lokacije zaštićene od vjetra. Ljetni će najbolje rasti ako mu osigurate 12 h osvjetljenja u toku dana, a zimskom je dovoljno samo 6 h. Dobro podnosi različite tipove zemljišta, ali plodna daju veći prinos. Optimalna su dobro drenirana, pjeskovita ili ilovasta. Ph reakcija zemljišta treba da je blago kisela od 6,2 do 6,8.

S mahunama se dobro slaže i u vrtu i u tanjuru (Foto:  Depositphotos/lantapix)

Može da se uzgaja iz sjemena ili reznica. Sjetva se obavlja u proljetnom periodu, šest do osam sedmica prije posljednjeg mraza u zatvorenom prostoru ili na otvorenom kad prođe posljednji mraz, krajem aprila.

Sije se plitko, od 3 do 5 mm dubine. Na pripremljeno zemljište polaže se sjeme i prekrije tankim slojem. Razmak između redova je oko 10 cm. Potrebno je dvije do tri sedmice da niknu mlade biljke.

Zaštita u fazi klijanja i nicanja

Na otvorenom se sije kada se zemlja ugrije i prođe opasnost od mraza. Najbolje je napraviti drveni okvir koji se ispuni rastresitom zemljom ili sjetvu obaviti u posude. Na površini se rasporedi sjeme i lagano zagrne, dodatno se prekrije malčom, kompostom ili pijeskom. Zalijevanje obavite pažljivo. Jak mlaz vode će odnijeti sjeme.

Površinu prekrijte prozirnim najlonom, agroplatnom ili starim prozorom kako bi zaštitili čubar u fazi klijanja i nicanja. Čim primijetite da se pojavljuju mlade biljke skidate najlon. Agroplatno i prozor mogu ostati, ali ne smiju dodirivati biljke.

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Oprez, najlon ne osigurava disanje, povećava vlažnost i dovodi do propadanja izniklih biljčica. Redovno provjeravajte stanje, obavite provjetravanje, zalijevanje dok biljke ne ojačaju i tada uklonite agroplatno. Obratite pažnju na lisne uši, jer su one često jedine štetočine koje se javljaju na ovoj vrsti.


Tagovi

Čubar Vrisak Satureja montana Satureja hortensis Okus čubra Čubar se koristi Sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]