Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Asparagus
  • 03.02.2024. 07:30

Kako presaditi i razmnožiti asparagus?

Ne pretjerujte s veličinom posude u koju ćete ga presaditi, a i pripremite mu najbolji mogući supstrat

Foto: Depositphotos/Malgorzata_Kistryn
  • 84
  • 5
  • 0

Sobno bilje još uvijek miruje, no dolaskom proljeća dolazi i vrijeme za njihovo presađivanje. Vrlo dekorativan asparagus može razviti gusto korijenje te prerasti posudu. Da bi mu pomogli da raste što bujnije i zdravije, dajte mu više prostora tako što ćete ga presaditi. 

Kod nas se najviše uzgajaju Asparagus densiflorus "Sprengeri" (naslovna fotografija, op.ur.) i Asparagus setaceus (sličan paprati). 

Kakav supstrat koristiti?

Idealno vrijeme za njihovo presađivanje je u proljeće, kada biljka ulazi u razdoblje aktivnog rasta. Tada će imati povoljne uvjete za bržu prilagodbu nakon presađivanja. Zato ove zimske dane iskoristite za nabavku posude i supstrata. 

Ako ga presađujete iz manjeg u veći lonac, odaberite takav da bude samo malo veća od trenutnog jer svaki veći može zadržavati previše vlage. Kao i kod većine asparagusa, koristite kvalitetno supstrat koji je prozračan, koji će imati dobru drenažu. Preporučuje se univerzalno tlo za sobne biljke pomiješati s malo pijeska ili perlita.

Prije nego krenete s presađivanjem, biljku dobro zalijte kako bi se zemlja omekšala te tako olakšalo vađenje iz posude. Nakon toga ju izvadite pazeći da ne oštetite korijenje. Pregledajte ga i uklonite eventualne trule ili oštećene dijelove.

Razmnožavanje asparagusa 

Ovo je i pravi trenutak za razmnožavanje biljke dijeljenjem. Tamo gdje su korijeni već odvojeni ili gdje je vidljiv podzemni gomolj, možete ih nožem ili pomoću škara pažljivo odrezati te nježno razdvojiti.

Postavite biljku, odnosno više njih ako ste ih razmnožavali, u novu posudu te oko nje dodajte svježi supstrat lagano pritiskajući kako bi bila što stabilnija. 

Nakon presađivanja, obilno ju zalijte za što bolju prilagodbu i rast.

Držite ju na svjetlom mjestu bez direktne sunčeve svjetlosti. 


Tagovi

Presađivanje cvijeća Sobno bilje Presađivanje asparagusa Razmnožavanje asparagusa Savjeti Kako posaditi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]