• Sirup od ruže
  • 13.05.2019. 09:30

Kako napraviti sirup od đulbe-šećer ruže

Sirup od ruže je neizostavan dio bosansko-hercegovačke tradicije. Nažalost, u posljednje vrijeme je iz domaćinstava potisnut brojnim kupovnim sokovima, pa ga mnogi nemaju priliku ni probati. A onaj ko ga proba, sa sigurnošću mu se ponovno vraća.

Foto: Depositphotos/vlado85
  • 406
  • 107
  • 0

Ruža, ta divna kraljica cvijeća, osim mirisnih ima i brojne ljekovite karakteristike. Njene latice sadrže vitamine A, C i E,  prirodne kiseline, bioflavonoide i brojne druge blagotvorne tvari. U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvoran utjecaj na vitalnost kože. U mitologiji predstavlja mitski simbol ljubavi i ljepote, dok je u narodnoj tradiciji neizostavan sok od đulbe-šećer ruže.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtjeva puno vremena i veliko kulinarsko umijeće. Kada jednom probate domaći sok od ruže, i zavede vas svojim izgledom i ukusom, teško da ćete se zadovoljiti nekim drugim.

Za pripremu soka se koriste ruže koje su nekalemljene, jako mirisne i cvjetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže ili đulbe-šećer ruže, a rastu grmasto, imaju puno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ostalih ruža. Cvijet je pun sitnih latica, a boja im varira od svjetlo do tamno roze. Cvjetovi se mogu brati od maja, pa do prvih mrazeva.

Kada sam prije par mjeseci upoznala svog sugrađanina Emira Hadžijusufovića koji se bavi proizvodnjom sirupa od ruže, poklonio mi je jednu bocu. Sok mi se iznimno svidio, pa sam tražila i recept, koji i prenosim. 

Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

Recept za jednu mjeru:

  • Čiste latice, odvojene od peteljki stavite u teglu od 5 litara, otprilike gledajući da je ¾ tegle ispunjeno laticama. Zatim dodati dva limuntosa i do vrha nasuti vodom. Teglu pokriti tacnom ili folijom, poklopcem tegle ne, jer će se ruže ubuđati.
  • Ostaviti na suncu 7- 10 dana, dok voda ne postane roza, a latice sivkaste. Nakon toga procijediti i u procijeđenu vodu dodati onoliko kilograma šećera koliko ima litara tekućine.
  • Tekućinu dobro promiješati i poklopljenu ostaviti na hladnom mjestu oko 24 sata. Dobili ste sirup od ruže, izlijte ga u boce, dobro zatvorite i ostavite na hladno mjesto. Za posluživanje je najbolje malo ga razblažiti s vodom, te služiti sa kriškom limuna i kockicom leda.

Za one koji nisu ljubitelji sirupa, dobitna kombinacija je ružina vodica, koja se pravi tako što se latice ruže ne kisele, već se samo pusti da "voda prođe kroz njih". Voda će zadržati miris i okus ruže, ali ne u tolikom intenzitetu kao sirup.

 


Tagovi

Ruža Sirup od ruže Recept Emir Hadžijusufović Đulbe-šećer ruža


Autorica

Naila Causevic

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi