• Uzgoj krizantema
  • 17.09.2019. 16:30

Kako krizanteme iz saksije sačuvati do proljeća

Krizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proljeće. No, krizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke.

Foto: Depositphotos/pavsie
  • 1.041
  • 59
  • 0

Cvijeće koje ukrašava vrtove do kasne jeseni su prekrasne krizanteme. Iako se kod nas najčešće doživljavaju kao cvijeće kojime se ukrašavaju grobovi, krizantema u ostatku svijeta nema takav status. Njome se ukrašavaju domovi, bilo u vazama kao rezano cvijeće, u saksijama ili okućnicama. 

Kako se bliži blagdan Svih Svetih, krizanteme u saksijama, od minijaturnih do ogromnih, će preplaviti pijace, trgovačke i vrtne centre. 

Krizantema - jesenja ruža ukras je i u hladnim danima

Sigurno se pitate, zašto taj raskošan grmić cvjetova od pahuljasto bijelih, preko nježno žutih, žarko narančastih do zagasito crvenih, ne posaditi u jesen u svoj vrt? 

Nemojte ni pokušavati. 

Krizantema se sadi u proljeće

Krizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proljeće. No, krizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke. One su tada u punom cvatu, a jednom kada je cvijet u punom cvatu, došao je do svog vrhunca, piše almanac.com. Zato uvijek kupujte krizanteme s pupićima jer će vam tada dulje trajati. 

Kada bi se krizanteme od augusta nadalje posadile u zemlju, u većini slučajeva ne bi preživjele zimu u područjima ni sa jednoznamenkastim minusima. Razlog je taj što krizanteme posađene na kraju sezone ili u fazi cvjetanja, energiju ne usmjeravaju ka korijenju što je važno za održavanje biljke preko zime, nego u cvijet. Zato ih je najbolje posaditi u proljeće. 

Sačuvajte ih do proljeća u pravim uslovima

Što možete napraviti da biste ih sačuvali preko zime? Nakon što su ocvale, unesite ih na hladno (do 10°C) i tamno mjesto poput podruma i slične prostorije. Ne skidajte lišće ni cvjetove sa biljke, a zemlju sve vrijeme držite vlažnom. 

Biljku van posadite na proljeće, nakon posljednjeg mraza

U slučaju da u vrtu već imate krizanteme, pripazite ako živite u području gdje se temperatura zimi redovito spušta ispod nule, jer krizanteme tada mogu izmrznuti. Zato je bolje ne orezivati je prije zime, nego ostaviti lišće i stabljike koje će pomoći da krizantema preživi zimu. Svakako dodajte i 10 do 15 cm malča radi zaštite. 


Povezana biljna vrsta

Krizantema

Krizantema

Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Pročitaj više »

Tagovi

Uzgoj krizantema Krizantema Višegodišinja biljka Presađivanje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Proljetno cvijeće i bakin cvjetić