Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tropsko voće
  • 08.02.2019. 18:00

Kako da zasadite ananas u kućnim uslovima?

Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi, jer tek kada plod od žute počne da dobija braonkastu boju zreo je za branje.

Foto: Pixabay/ benscherjon
  • 717
  • 56
  • 1

Ukoliko uživate u ukusu egzotičnog voća ili biste voljeli  da ga uzgajate u saksiji ili bašti donosimo vam korisne savjete kako da uzgajate egzotični ananas. Nije teško, a ako budete pratili smjernice, kroz dvije godine moći ćete da uživate u "domaćem" ananasu.

Posadite ananas u saksiju i biće vam mnogo lakše da ga održavate

Prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da na pijaci ili u megamarketu kupite zreo i nešto krupniji ananas. Zatim ga dobro operite i odsjecite vrh, a ostatak ili pojedite ili ga stavite u frižider. Dio, sa lišćem koji se nalazi na gornjem dijelu biljke stavite u posudu sa vodom i sačekajte da pusti korjenčiće. Kada ste načinili prvi korak, neophodno je da nabavite adekvatnu saksiju ili mjesto u bašti gde će vaš novi mezimac bez prepreka rasti i bujati.  Pošto je riječ o tropskom voću trebalo bi da znate da ananas ne podnosi niske temperature i da one negativno utiču na njegov rast. 

U Milkinom vrtu raste marakuja, batat, kurkuma i jam

Ako ga posadite u saksiju biće vam mnogo lakše da ga održavate, jer je u stanu mnogo toplije nego u bašti.  Ipak, ukoliko želite da ga uzgajate u bašti, naša preporuka je da ga takođe zasadite u saksiju koju ćete tokom zimskih mjeseci unositi u kuću. 

Prve plodove možete da očekujete tek za dvije do tri godine

Nakon što je ananas pustio žilice odnosno korjenčiće u vodi, saksiju napunite zemljom i stavite dio ananasa sa korjenom, prekrijte korjen srednjim slojem zemlje i redovno ga zalivajte. Pošto je veći dio posla završen, sada je bitno da budete strpljivi, jer ćete tek poslije godinu dana vidjeti prave rezultate u rastu biljke, dok prve plodove možete da očekujete tek za dvije do tri godine. Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi, jer tek kada plod od žute počne da dobija braonkastu boju zreo je za branje. 

Kivi - dašak zdrave egzotike i u vašoj bašči

Biljka rađa u proljeće, ali tada počinje i da propada

Ananas cvjeta u periodu između njegovih 10 i 20 mjeseci. Ako želite da imate i plod, znajte da mu treba dosta svjetlosti i toplote. Biljka rađa u proljeće, ali tada počinje i da propada, ali nije smak svijeta, jer se na biljci pojavljuju 2 do 3 mladice koje mogu poslužiti za rasađivanje. Kad listovi potpuno uvenu, a to će se dogoditi kroz dvije godine, mlade biljke odvojite i ponovo ih zasadite, ne bacajte čuperke listova, već i njih iskoristite za sadnju. Bilo bi poželjno da biljku tokom rasta presadite dva puta, prije nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presađuje oko tri mjeseca po razvijanju mladice, a drugi put kada navrši godinu dana. Saksija ne treba da bude prevelika, ali mora da ima dobru drenažu.

Muhamed Žunić kalemi sve vrste voća, ali sibirski limun ove je godine najtraženiji

Mladu sadnicu držite na toplom

Najlakše je razmnožavanje čuperkom listova od svježeg ploda ananasa. Čuperak treba odrezati zajedno sa oko 2 cantimetra debelim slojem mesa. Zatim otkinite nekoliko donjih listova, a čuperak ostavite par dana da se osuši. Kada niknu mladice, pažljivo ih prebacite, na dno saksije stavite drenažni sloj, pa u jednakoj srazmjeri sipajte mješavinu treseta i pijeska. Mladice stavite u saksiju i učvrstite kompostom da bi dio ploda bio pokriven. Sadnicu zalijte sa puno vode i zaštitite je, tako što ćete je pokriti plastičnom kesom. Mladu sadnicu držite na toplom, a idealna temperature je oko 24 stepena.  Svakog dana, na 5 do 10 minuta skinite kesu i prozračite biljku. Zemlja bi trebalo da je stalno vlažna. Kesu možete da sklonite kada se u sredini čuperka jave novi listovi. Razmnožavanje iz sjemena, na našim prostorima nije moguće.


Tagovi

Sadnja Uzgoj Izdanci Uzgoj Ananas Egzotično voće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.