Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potiče iz Tanzanije
  • 23.12.2023. 10:30

Kako da afričke ljubičice cvjetaju tokom cijele godine?

U modi cvijetova one su se održale - afričke ljubičice i danas krase mnoge domove. Evo par savjeta o njihovoj njezi.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 323
  • 51
  • 0

Iako su ljubiteljke ukrasnog bilja načisto "odlijepile" za nekim novim vrstama cvijeća, kao što su orhideje, afričke ljubičice kod mnogih domaćica i dalje krase prozore. Intenzivna boja je neodoljiva i mnoge ga ne žele zamijeniti niti jednim drugim cvijetom, iako je posljednjih desetak godina sve više nekih drugih vrsta za ukrašavanje životnog prostora.

Osim cvijeta koji može biti ljubičaste, plave, roze ili bijele boje, list kod ove biljke je takođe dekorativan - mesnat, obrastao dlačicama. Da bi redovno cvjetale, zahtijevaju dosta svjetlosti, a zahtjevi u pogledu vlage se ogledaju u vodi koja je ostajala na sobnoj temperaturi dan - dva.

Rotirajte saksiju

Afrička ljubičica, Saintpaulia ionantha, potiče iz Tanzanije. Otkrio ju je njemački naučnik Walter Saint Paul krajem XIX vijeka i prenijevši je u Njemačku postala je pravi hit. Ima ih oko 20 vrsta i većina ih je zaštićena jer im je opstanak ugrožen zbog nestanka njihovog prirodnog staništa. Zahvaljujući ljepoti lista i cvijeta može osvježiti životni prostor i ako se samo jedna biljka unese ili ako ih grupišemo više. 

Na tržištu postoje supstrati isključivo za ovu vrstu biljke, ali možete mješavinu zemljišta napraviti i sami. Što se tiče potreba za vlagom, biljku je bolje zalijevati mlakom vodom koja je odstajala bar 48 sati. Pri tome obratite pažnju da voda ne dospije direktno na list jer u tom slučaju mogu nastati tamne mrlje koje mogu izazvati propadanje lista te biti uslov za dalje širenje i razvijanje biljnih bolesti koje opet mogu rezultirati i propadanjem, odnosno uginućem cijele biljke.

Zemljište u saksiji treba konstantno održavati vlažnim, ne treba dozvoliti da zasuši pa naglo i u većoj količini dodati vodu. 

Ljubičice su zahtjevne u podgledu svjetlosti, ali ne vole direktno sunce. Tada mogu da nastanu ožegotine koje uslovljavaju propadanje biljke. Dobro je saksiju stalno rotirati kako bi cvjetovi dobijali ravnomjerno svjetlost te da bi se svi jednolično razvijali i cvjetali ravnomjerno. U slučaju da ne dobija dovoljno svjetlosti, cvjeta manje i neravnomjerno.

Nema svjetla? Nema problema, ovo sobno bilje voli sjenu

Deblji listovi sa mrljama na listu i cvijetu su znak da biljka dobija više svjetlosti nego što joj je potrebno. Ako ima više vode može početi da vene.

Aloja za ljubičicu

Što se tiče temperature najbolje je odgovara oko 25oC. Uvele i oštećene listove i cvjetove potrebno je redovno odstranjivati čime ćemo ovoj biljci produžiti vijek trajanja. Za bolji rast i razvoj dobro se pokazala otopina od aloje vere. Jedan list aloje se izgnječi i sipa u 100 ml vode, tom tečnošću se biljka zalijeva svaki peti dan ako je u lošem stanju, dok se sasvim ne oporavi.

Vrlo lako se razmnožava vegetativno, dovoljno je da zdrav list otkinete (nožićem presjeći) i stavite u čašu sa vodom, nakon nicanja korijena reznicu zasaditi u plitke saksije jer joj je i korijen plitak, a ni habitus nije izrazit tako da se može saditi u male saksije.


Tagovi

Afričke ljubičice Uzgoj ljubičica Ukrasno bilje Saintpaulia ionantha Vlaga zemljišta u saksiji Zalijevanje ljubičice Cvijeće na prozoru


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]