Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje koprive
  • 15.04.2024. 09:00

Kada brati, a kako sušiti koprivu i koje su joj ljekovite osobine?

Beru se samo vrhovi do 10 cm, odnosno gornja trećina biljke jer upravo oni sadrže dosta vitamina C, željeza i drugih minerala. Dakle, mladi i sočni vršni dijelovi biljke, ali prije cvatnje. Pročitajte sve savjete

Foto: Depositphotos/ksena32
  • 251
  • 64
  • 0

Rano proljeće je vrijeme za branje mnogih ljekovitih biljaka pa i koprive koja je jedno vrijeme bila zapostavljena, ali se sve više bere i upotrebljava, naročito od doba korone kada se mnogima svijest mijenja u pogledu isharne i konzumiranja zdrave i što prirodnije hrane.

Kopriva (Urtica dioica) je zeljasta biljka svima dobro poznata i po izlgedu, a i ljekovitim svojstvima. Široko je rasprostranjena tako da raste diljem planete, nalazimo je u Evropi, Sjevernoj Americi, Africi i Aziji, od davnina se koristi kao hrana i kao lijek.

Upravo ovih dana hobisti i ljubitelji prirode ju beru na mjestima udaljenim od saobarćajnica koristeći je najviše za pripremu sosa ili umaka. Takođe se dosta koristi kao čaj, a pri tome treba znati pravilno osušiti ovu dragocjenu i ljekovitu biljku za koju se kaže - da kopriva ne žari, već odavno bi izumrla od pretjerane upotrebe ljudi.

Ljekovite osobine koprive

U vrijeme kad nas hvata proljetni umor, kad iz zime izlazimo sa nedostatkom vitamina i minerala pravo je vrijeme za branje i konzumiranje ovog još jednog dara iz prirode.

Ljekovite osobine ove biljke su mnogobrojne: liječi upale urinarnog trakta, stimuliše rad crijeva, čaj od koprive blagotvorno djeluje na bolesti jetre i žuči, bolesti pluća, pomaže kod grčeva u stomaku i čireva, kod tumora slezene, kod poremećaja sna i nesanice. 

Učinkovita je kod virusnih i bakterijskih infekcija i preporučuje se kao dio proljetnog čišćenja organizma. Zbog velikog postotka željeza u sebi odličan je lijek za anemiju, a zbog sadržaja kalija odličan diuretik. Osim željeza i kalijuma sadrži dosta kalcijuma i magnezijuma, te vitamine  A, C, K, B6 i D i proteine zbog čega su i izražena njena ljekovita svojstva.

Čaj ne treba ukuvavati jer tad gubi svoje blagotvorne, ljekovite osobine. Može se piti tokom cijele godine po jedna šolja dnevno preventivno.

Beru se samo vrhovi

Da bi čaj bio dobar, treba odabarti i pravo vrijeme berbe ove biljke, faza u kojoj su najizraženije ljekovite osobine, odnosno onda kada ona ima najviše vitamina, minerala i ostalog, je faza intenzivnog rasta kad je biljka još mlada u periodu od marta do maja.

Ne smije otići u sjeme (Depositphotos/andreaobzerova)

Beru se samo vrhovi do 10 cm, odnosno gornja trećina biljke jer upravo oni sadrže dosta vitamina C, željeza i drugih minerala. Dakle, mladi i sočni vršni dijelovi biljke, ali prije cvatnje. S obzirom da ima dlačice koje žare, treba koristiti rukavice, a konzumirati nakon termičke obrade.

Bilo bi dobro kad  beremo koprivu da kiše nije bilo bar tri prethodna dana, kako biljka ne bi imala višak vode u sebi te kako ne bi došlo do potamnjivanja u toku procesa sušenja. Nije potrebno sjeckati ju na manje dijelove. Važno ju je, pri sušenju, položiti u tankom sloju, stabljiku po stabljiku, na pamučno ili mrežasto platno kako bi vazduh nesmetano strujao oko svih dijelova i postepeno i pravilno ju sušio.

Povremeno ju treba okretati kako bi se pravilno i ravnomjerno osušila. Kada se prosuši, rukama se isitne samo listovi, a stabljiku bacimo. Tako osušenu biljku najbolje je odložiti u papirnu ambalažu ili platnenu vrećicu.

Ako se koristi i korijen od ove biljke koji je takođe ljekovit on se suši duže, a ponekad je nedovljno sušenje samo na vazduhu već se njegov proces može započeti ili završiti postepeno na nižoj temperaturi u pećnici na 35 do 40 °C.

Može se koristiti i kao svježi sok od koprive, krem supe, a njena upotreba u kozmetici je takođe odavno poznata pa se koristi pri pravljenju raznih šampona za njegu i posticanje rasta kose.

Kopriva u bašti: Dobar susjed, prirodno đubrivo i efikasan insekticid

Ipak, kopriva se najvše koristi kao umak ili varivo sa bijelim lukom, kratko obarena kao i špinat.


Tagovi

Berba koprive Proljetni umor Kopriva diuretik Kopriva željezo Ljekovita kopriva Čaj od koprive Korist koprive


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.