Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva u bašti
  • 03.05.2023. 07:30

Kopriva u bašti: Dobar susjed, prirodno đubrivo i efikasan insekticid

Poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, štiti od puževa i krompirovih zlatica, koristi se kao đubrivo, insekticid. Kako ju sve primjeniti?

Foto: R.Vojnović/Depositphoto/Waldenstroem
  • 725
  • 97
  • 0

Najbolji prijatelj kojeg možemo imati u bašti ili voćnjaku je kopriva. Ona poboljšava imunitet biljaka, od nje se mogu pripremati prirodna insekticidno sredstvo i đubrivo.

Dobar biljni susjed

U blizi biljaka koje uzgajamo djeluje stimulativno i poboljšava njihov imunitet čineći ih otpornim na razne infekcije. Tako će paradajz biti otporniji na plamenjaču.

Djeluje kao prepreka za štetne organizme. Puževi je izbjegavaju, ali i brojne gusjenice. Kada malčiramo usjev krompira biće manje krompirove zlatice, jer ne podnosi žarne dlačice prilikom izlaska i vraćanja u zemlju.

Đubrivo bogato azotom

Fermentisanjem koprive dobiva se prvoklasno đubrivo bogato azotom i drugim korisnim materijama. Praktično ovim đubrivom možemo prihranjivati sve biljne vrste, voće, povrće, ljekovito, ukrasno i začinsko bilje. Od povrća na rastvor ovog đubriva najbolje reaguju paradajz i krastavac. Potrebno je jedna do dvije šolje rastvora kako bi osigurali dobar rast. Količina zavisi od razvojne faze biljke. Mlađim biljkama su potrebne manje količine. Ne treba pretjerivati, jer će u suprotnom doći do pretjeranog razvoja zelene mase. Preporučuje se zalijevanje ponoviti jednom sedmično. Razno ukrasno bilje odlično reaguje na primjenu ovog đubriva.

Izbjegavati primjenu za mahunarke kao što su pasulj, grašak i bob. Ove vrste na korijenu imaju kvržice u kojima se obavlja azotofiksacija. U njihovom slučaju primjena koprive može izazvati pretjeranu reakciju, formiranja zelene mase i slabog roda. Ista reakcija može da se desi i kod primjene na bijelom i crvenom luku.

Za pripremu rastvora u 10 l vode potopite 1 kg svježe ubrane koprive i ostavite sljedećih 7 do 15 dana. Fermentacija je završena kada sadržaj prestane pjeniti. Razrijedite rastvor s vodom u odnosu 1:10 kada zalijevate zemljište oko biljaka. U slučaju da ćete ga koristiti kao folijarno đubrivo omjer rastvora i vode je veći,  odnosno 1:50.  Kada se kombinuje sa sljezom i gavezom, potopi u vodu i fermentiše, dobiva se odlično prirodno NPK đubrivo.

Koristan insekticid

Od koprive se priprema prirodan insekticid koji se koristi za suzbijanje brojnih štetočina. Odlično djeluje na zelene lisne uši, tripsi, grinje i neke gusjenice, ali i neke prouzrokovače truleži. Postoje razni načini njegove primjene.

Najčešće se priprema kao i đubrivo, potapanjem svježe ili suhe mase u vodu. Razlika je što insekticid stoji najviše do 24 h, jer poslije tog vremena dolazi do razlaganja mravlje kiseline iz žarnih dlačica koja ima insekticidno djelovanje. Kako bi se pojačalo dejstvo može da se miješa s pelinom, preslicom ili drvenim pepelom.


Tagovi

Kopriva Prirodno đubrivo Prirodan insekticid Đubrivo od koprive Insekticid od koprive Lisne uši Protiv puževa Protiv zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!