Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Djevojačka loza
  • 22.08.2017. 20:00

Jesenja zvijezda na fasadama

Puzavice na zidovima nisu osnov za strah da će fasada biti oštećena ili će se uvući vlada u zidove. Osim što kupe vlagu koju već imate, pojedine u zavisnosti od godišnjeg doba mijenjaju boje lišća, da predstavljaju pravi ukras koji traje sve do zime.

Foto: Magdalena Nenković
  • 516
  • 32
  • 0

Puzavice služe da zid ili čitavu fasadu pretvore u slikarsko platno. Jer sve varijacije biljke garantuju vatromet boja koje se mijenjanju u zavisnosti o godišnjih doba. To omogućava dinamiku u baštama, a da ne morate svaki čas da sadite različite biljne vrste. Najčešći strah vlasnika je da će sa puzavicama doći i vlaga na zidovima i zbog toga se rijetko usuđuju da ih imaju na fasadama.

Nema mjesta panici, jer ove biljke čak i uzimaju vlagu ukoliko je ima u zidovima. Mogu da sakriju neuglednu fasadu i da posluže kao dodatna zaštita od vrućine tokom ljeta. U puzavicama se ne kriju sitni gmizavci, pa ni sa te strane nema bojazni. Ukoliko ipak nemate povjerenja, u bojama Djevojačke loze možete uživati ako je zasadite uz ogradu.

Loza koja mijenja boju i štiti fasadu od vlage

Oni koji imaju Djevojačku lozu (Partenocissus quinquefolia) koja pripada porodici Vitaceae, već ove jeseni mogu od zelenog zida da dobiju vatrenu fasadu. Lišće mijenja boju i pred kraj jeseni ono postaje plameno. Djevojačka loza je listopadno drvenasta loza koja može da naraste i do 30 metara visine. Razgranata je i na vrhovima ima ljepljive pipke kojima prijanja uz zidove. Cvjetovi su neupadljivi, zelenkasti i skupljeni u klasove.

Bakarno - plameno lišće do prvih snjegova

Cvjeta u rano proljeće, a kako sezona odmiče donosi male, tamno-plave bobice. Plodovi nisu za ljudsku upotrebu, ali su privlačni za golubove i sitne ptice. U jesen lišće dobije crveno-bakarni odsjaj i zbog toga izgledaju veoma dekorativno. To je period kada svaka bašta na izmaku sezone postaje pomalo monotona. Vatrena boja lišća može da potraje do prvih mrazeva ili čak prvog snijega.

Pravila za sadnju oko temelja kuće

Ako želite da raste uz kuću, treba je posaditi na jedan metar od temelja. Prve grane treba povezati i pričvrstiti uz objekat po kome želite da se penje. Ili eventualno napraviti vođice koje će joj pomoći da ostane uz zid. Kasnije se loza sama uz pomoć svojih pipaka hvata za podlogu. Biljka je listopadna, ali listovi kreću veoma rano u proljeće, tako da je veći dio godine krasi vegetacija. Odgovaraju joj svijetla mjesta. Međutim, najbolje uspijeva i napreduje u sjeni. Odlično podnosi naše kontinentalne zime i ljeta, pa čak i suše. Za jednu godinu može da naraste od 5 pa i 10 metara.

Bez dodatne prihrane i posebne njege

Ne bira zemljišta, pa uspijeva i na glinovitim, suvim, kamenitim podlogama. Djevojačka loza je i odlična zaštita od erozije. Dodatna prihrana nije neophodna, a jakim korijenom nalazi dovoljno hrane u zemljištu. Dovoljno je da je posadite i povremeno orezujete. Pravilo je da se skidaju grane koje se pružaju suprotno od oslonca. Ukoliko prekriva fasadu kuće, orezivanje oko prozora i vrata je jedino poželjno, kao i ono koje podrazumijeva da joj usmjeravate rast.

Jesen pravo vrijeme za sadnju

Razmnožava se reznicama koje treba da imaju dva lista. Reznice se stavljaju u zemlju u jesen. Može da se razmnožava i bobicama koje treba pokupiti u jesen i odmah ih posaditi. U proljeće će iznići mnogo mladih biljaka. One vrlo brzo rastu. Za dvije sezone biljka se mogu posaditi na stalno mjesto i u prvoj godini treba je redovno zalivati. Kasnije to nije potrebno, jer će ona svojim razgranatim korijenom naći dovoljno vlage za sebe.

Kako ukloniti Djevojačku lozu sa fasade?

Ukoliko Devojačku lozu već imate i želite da je uklonite sa fasade, onda važi pravilo "sasijecite stvar u korijenu". Naime, u tom slučaju prvo moraju da se odsijeku grane uz sam korijen. Potom ostaviti da se te grane prirodno suše, odnosno da se pipci prirodno odlijepe od zida, pa tek tada uklanjati suve grane sa zidova. Ovaj redosljed je važan jer u suprotnom može se dogoditi da oštetite fasadu zgrade.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Jesenja zvijezda Puzavice Fasada Bašte Loza Ukras


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!