Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lovora
  • 03.10.2016. 08:00

Jedna grančica lovora - jedna grančica zdravlja!

Jedno je sigurno, lovor je biljka koja se može podičiti samo prednostima, što je dokazala povijest, potvrđuje sadašnjost te predviđa i budućnost.

Foto: Jelena Hendić
  • 592
  • 34
  • 0

Kad se spomene riječ lovor - misli se na dugovječno drvo, a s druge strane misli se na veoma specifično drvo koje se ističe brojnim prednostima. Također se misli na vazdazeleno drvo u obliku atraktivnog izgleda. Kakav je to izgled? To je izgled piramide iako se na prvi pogled ne čini tako. Iz ovog je razvidan pamtljiv oblik ovog drva i drvo sporog rasta, ali itekako dugog vijeka.

Kad je u pitanju rast lovora važno je napomenuti da drvo lovora tijekom dužeg razdoblja može narasti preko 10 metara. Prikladan je za veliku lončanicu upravo zbog njegovog sporog rasta, kao i guste, preciznije bogate i uspravne građe. Zanimljiv je njegov prirodni oblik, ali je još zanimljivije šišanje lovora jer se upravo šišanjem stvaraju fenomenalni oblici lovora. Tako je naročito upečatljiv ukrasni grm ili kugla.

Očaravajući miris cvjetnih pupoljaka

Nije preporučljivo lovor uzgajati u posudi jer sporije raste i upravo je na to važno obratiti pozornost. Sa lovorom treba postupati mudro i pažljivo. Iz toga proizlazi da je stablu lovora potrebno duboko tlo, vlažno tlo i drenirano tlo. Lovor je biljka koja je uglavnom otpornaj. Postoje moguće zaraze lista ili peteljke, ali u manjoj mjeri.

Što toplije, to bolje - lovor uspijeva samo u toplijem podneblju. Biljka je to kojoj je potrebno lijepo vrijeme i povoljna klima.

Miris cvjetnih pupoljaka biljke kao što je lovor je očaravajući, naprosto radi o mirisu koji osvaja. Itekako je poznato lovorovo ulje koje je višenamjensko, ljekovito i itekako prepoznatljivo pa ne čudi da se nerijetko kaže: "Jedna grančica lovora, jedna grančica zdravlja i opijum mirisa koji osvaja!"

Povijest - lovor privlači sreću, tjera zlo

Postoje dvije vrste lovora, L.nobilis i L.azorica. Svaka je specifična i posebna na svoj način, što nije nimalo začuđujuće jer je lovor poseban sam po sebi.

Zanimljiv je podatak da se lovor u prošlosti itekako slavio i proslavio! Naime, biljku kao što je lovor dugo su smatrali biljkom s velikom moći. U čemu je najveća moć te biljke? Upravo u tome jer donosi sreću, a tjera zlo. Stari Rimljani su nosili krunu, preciznije, vijenac od lovorovog lišća da bi proslavili pobjedu.

Jedno je sigurno, biljka koja se može podičiti samo prednostima, što je dokazala povijest, a potvrđuje sadašnjost te predviđa i budućnost - to je lovor!

Foto: Jelena Hendić


Povezana biljna vrsta

Lovor

Lovor

Engleski naziv: Laurel, bay laurel, sweet bay, Grecian laurel | Latinski naziv: Laurus nobilis

Lovor (Laurus nobilis) je višegodišnja biljka iz porodice lovora (Lauraceae), najviše rasprostranjena na području Mediterana. Posebno su je poštovali Grci i Rimljani - nagrada na... Više [+]

Tagovi

Lovor Rast lovora Uzgoj


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...