Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna zvijezda
  • 13.11.2020. 09:20
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf- Uskoplje

Ivana Marjanović: Kad kupujete Božićnu zvijezdu, birajte onu sa puno listova

Ivana Marjanović iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja, odlučila je proširiti porodični posao cvjećarstva pa je stečeno znanje na petogodišnjem studiju usmjerila u rasadnik, koji se nalazi u naselju Trnovača, a proteže se na 2.000 metara kvadratnih. Pored cvijeća koje se inače uzgaja na ovim područjima, odlučila je svoju pažnju usmjeriti i na uzgoj Božićne zvijezde, koja je veoma zahtjevna biljka.

Foto: Naila Čaušević
  • 928
  • 482
  • 2

Ivana Marjanović iz Gornjeg Vakuf- Uskoplja, vlasnica je rasadnika "Iris", koji je jedan od najvećih rasadnika Božićne zvijezde u Bosni i Hercegovini. Na njegovo osnivanje odlučila se zato što nije mogla pronaći posao u struci  nakon završenog studija hortikulture. Najveća podrška bili su joj roditelji, Milica i Zdravko Gadža, koji se cvjećarstvom bave već više od 30 godina.

"Moji roditelji bave se cvjećarstvom još od 1989. godine, dakle, prije nego što sam se ja i rodila. Odrastala sam uz cvijeće, tako da nije bilo dileme u odabiru izbora fakulteta. Godine 2013. završila sam petogodišnji studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Hortikultura, podsmjer Ukrasno bilje. Kada ni nakon četiri godine od sticanja diplome nisam mogla naći posao u struci, zajedno sa roditeljima odlučila sam da posao proširimo i na rasadnik", započinje Ivana svoju priču.

Godišnje uzgoje oko 50 hiljada sadnica

U početku su imali dosta problema oko njegove prijave jer su procedure dosta komlikovane. Nakon što su ispunili sve uvjete, 2017. počeli su sa izgradnjom staklenika veličine 2.000 m2, koji još uvijek nije u potpunosti završen, ali je osposobljen za rad. Cvijeće uzgajaju u nekoliko faza. Trenutno imaju najviše Božićne zvijezde, oko 13 hiljada sadnica i ona će uskoro ići u prodaju. Trude se da tokom cijele godine imaju nešto za ponuditi kupcima. S početka ljeta počinju sa uzgojem Božićne ruže i to traje do decembra. U pripremi je i cvijeće za Dan žena, a s proljeća počinju sa balkonskim i vrtnim vrstama tako da se proizvodni ciklus kreće u krug. Godišnje uzgoje oko 50 hiljada sadnica raznih vrsta cvijeća.

Uz njihovo cvijeće ide i garancija da je zdravo 

"Na našim prostorima, cvijeće se obično veže za neki praznik pa tako i mi, najviše ga pripremamo za posebne dane. Zadovoljni smo prodajom, mada je ove godine pandemija učinila svoje, te se moramo bazirati isključivo na domaće tržište, iako imamo i dozvolu za izvoz. Nažalost, naše tržište preplavljeno je robom iz uvoza, ali i onom sa crnog tržišta, koje nema certifikat niti dokaz o porijeklu. Uz naše cvijeće se dobije i deklaracija koja dokazuje da je ono zdravo i garantuje kvalitet. S obzirom da kod nas nema puno proizvođača Božićne zvijezde, tu smo vidjeli svoju priliku", objašnjava ova mlada poduzetnica.

Kod Zvijezde je najvažniji korijen

Božićna zvijezda (lat. Euphorbia pulcherrima), u svijetu poznatija kao Poinsettia, jako je zahtjevna biljka. Ljeti veoma osjetljiva  na visoke temperature i direktnu sunčevu svjetlost, a zimi na niske temperature. Ne voli promjene i zahtjeva zasjenivanje. Podložna je svim mogućim biljnim bolestima, te je potrebno stalno se brinuti o njoj. Mnoge bolesti otkrivene su upravo na njoj, što je čini izuzetno teškom za uzgoj. U Ivaninom rasadniku uzgajaju se četiri vrste - tri crvene i jedna bijela.

Veoma je zahtjevna vrsta i podložna raznim bolestima

"Kod nje je najvažniji korijenov sistem. On mora da bude razvijen, inače biljka neće preživjeti niti će podnijeti presađivanje. Kada kupujete ovu biljku, treba da birate one koje imaju lišće do dna stabljike jer prilikom pomjeranja i promjene temperature gubi jedan dio listova pa da ne bi na samom početku ostali bez svog lišća, na ovo treba obratiti pažnju tokom kupovine. Također, veoma je važno uzimati od domaćih proizvođača, koji su registrovani i garantuju kvalitet i zdravstvenu ispravnost biljaka. To ne moram biti ja, ali bitno je da bude neko sa prostora Bosne i Hercegovine", poručuje Ivana.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja cvijeća Rasadnik Ivana Marjanović Božićna zvijezda Uzgoj sadnica Euphorbia pulcherrima Poinsettia Zdravstvena ispravnost biljaka


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]