• Značaj maslačka
  • 27.04.2019. 18:00

Iskoristite cvjetove maslačka za izradu zdravog sirupa

Oni koji se bave branjem ljekovitog bilja, maslačak posebno cijene. Mnogi nisu svjesni koliko ovaj cvijet može biti koristan kao dodatak u svakodnevnoj ishrani.

Foto: Gordana Vila
  • 242
  • 33
  • 0

Ne postoji dvorište u kom maslačak ne raste. Tamo gdje nijedan drugi cvijet ne uspijeva, on se nekako izbori. U pitanju je cvijet koji je gotovo svatko od nas ubrao bar jednom. Od njega se prave čajevi, med i sirup. Brojni su benefiti koje donosi ovaj žuti cvijet pored kog svakodnevno prolazimo. Njegova ljekovita svojstva otkrili su Arapi još u 10. vijeku. Maslačak, primjera radi, sadrži više karotena od mrkve, ali ipak, ni približno ne dobiva zasluženu pažnju iako je salata od njegovih listova i zdrava i ukusna.

Sirup od maslačka čisti krvne žile

U kući Ljiljane Jovanović, iz sela Mislođin u susjednoj Srbiji, ova biljka koristi se gotovo 20 godina. Sirup čisti krvne žile, regulira probavu i jača organizam, a njegova priprema vrlo je jednostavna.

"Za pripremu sirupa od maslačka potrebno je 50 cvjetova, šest litara vode, šest limuntusa i šest kilograma šećera. Ova smjesa treba odstojati 48 sati, procijedi se i sipa u čiste boce. Ne stavlja se ni konzervans ni vinobran jer šećer sam konzervira maslačak. Radi ukusa u sirup se može dodati i limun, a sam sirup gotov je tek kada postane gust“, objašnjava Ljiljana.

Kako Ljiljana kaže, prilikom branja cvjetova neophodno je voditi računa o kvaliteti cvijeta.

"Čim vidite pčelu koja je pala na maslačak, znajte da je taj cvijet čist. Po listovim također možete procijeniti da li je maslačak spreman za branje. Ukoliko je list jednak i na njemu nema nikakvih neravnina, on nije zdrav pa se i ne treba brati", dodaje ona.

Svaki dio ove samonikle biljke je zdrav

Ova domaćica sirup od maslačka preporučuje kako za čišćenje organizma, tako i za bolji imunitet, za jetru i kosti. Ukoliko sljedeći put na maslačak budete gledali kao na običnu samoniklu biljku, sjetite se da je kod ovog cvijeta svaki dio zdrav i može se koristiti u ishrani. 

Maslačak, čija je ljekovitost poznata od davnina, niče gotovo svuda, bez bilo kakve pomoći čovjeka. Na ivici pločnika, kraj puta, u dvorištima i livadama, maslačka ima gotovo svuda. Korijen maslačka dugačak je i do 20 cm.

Ljekoviti med od cvjetova maslačka - kako ga pripremiti

Maslačak također stimulira nivo šećera u krvi i potiče probavu. Listovi maslačka, za razliku od korijena, sadrže mnoštvo vitamina, među kojima su najznačajniji vitamini A, C, B, D kao i magnezijum, cink i kalijum.

Maslačak regulira metabolizam

Narodna medicina poznaje mnoge recepte koji sadrže maslačak pa se tako stabljika maslačka može koristiti u regulaciji metabolizma, pročišćenju krvnih žila, kao i pomoć pri oslobađanju kamena u bubregu.

Sirup od maslačka može također biti vrlo koristan u kombinaciji sa medom i to pri liječenju prehlade, bronhitisa i upale desni. Ova mješavina posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa "masnom jetrom".

Ovaj cvijet bio je poznat još u drevnoj Aziji, a intenzivno se koristio i u Indiji kao lijek. Nekada su od maslačka djevojke plele vjenčiće, a travari sakupljali cvjetove za čaj ili vino. Maslačak je vrlo zdrava biljka i prava riznica vitamina i minerala, o čemu svjedoče i poznavatelji ljekovitog bilja.


Tagovi

Ljekovitost maslačka Sirup od maslačka Uzgoj maslačka Ljiljana Jovanović


Autorica

Mirjana Stepic

Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi