Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kadifica u bašti
  • 11.09.2023. 07:30

I kad uvene, kadifica ostaje korisna: Kako sačuvati sjeme, šta sa osušenom?

Kadifica je nezahtjevna cvjetna vrsta koju možemo na više načina iskoristiti i kad se osuši

Foto: Depositphotos/katmoy
  • 289
  • 49
  • 0

Cvjetna vrsta bez koje ne možemo zamisliti bašte i dvorišta je kadifica (Tagetes). Osim što je veoma dekorativna, ima puno korisnih osobina, odbija razne štetočine i poboljšava kvalitet zemljišta.

Dugačak je spisak štetnih organizama koji izbjegavaju mjesta gdje ona raste. Odlična je u zaštiti od krompirove zlatice, nematoda, kupusnog bijelca, lukove i mrkvine muhe, zemljišnih nematoda. Njeni grmovi potiskuju neke jake korove.

Sačuvajte sjeme

Nezahtjevna vrsta će cvjetati do prvog mraza, a jesen je period kada sakupljamo njeno sjeme. Dovoljno je otkinuti osušene cvjetne glavice i ukloniti suhe latice. U cvjetnoj čašici se nalaze mnogobrojne sjemenke koje su tanke, duguljaste, crne.

Sakupljanje obavite po sunčanom i suhom danu. Najbolje se čuva u papirnatim kesama ili u malim kartonskim kutijama na tamnom i suhom mjestu.

Prekrasna i korisna (Foto: R.Vojnović)

Šta sa osušenim biljkama kadifice?

U toku vegetacije se formiraju veliki grmovi vegetativne mase. Kada se ciklus završi ostaje nam problem šta uraditi sa osušenim biljkama. Jedno od rješenja je da ih bacimo na kompostnu hrpu. Izuzetno velike grmove je potrebno usitniti. Na hrpi se prekriva slojem zelene ili smeđe organske materije u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi, da li su grmovi još uvijek zeleni ili su se osušili. Dodajemo i malo prošlogodišnjeg komposta kako bi ubrzali procese razgradnje.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća

Grmovi se mogu iščupati ili odsjeći na površini zemlje, što je bolja opcija. Kada korijen kadifice ostane on će još dugo da ispušta korisne materije, poboljšava sastav i strukturu zemljišta, sprečava ispiranje biljnih hraniva, povećava propusnost vlage i vazduha.

Ostaci grmova se mogu zaorati, koristiti za malčiranje gredica ili ukopati u zemlju. Jagodama će blizina kadifica goditi. Kada ih zakopamo u zemlju štite živiće od napada nematoda i drugih štetočina.


Povezana biljna vrsta

Tagetes

Tagetes

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Kadifica Tagetes Biljni ostaci Protiv insekata Protiv nematoda Kompostiranje Sjeme kadifice Kako uzeti sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.