Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smiljarstvo
  • 08.04.2018. 14:30

Hiperprodukcija, neorganizovanost i neispitano tržište uzeli su danak smiljarstvu

Smiljari tvrde da bez organizovanosti i čvršće povezanosti sa institucijama, uz poštovanje strogih pravila proizvodnje, nema napretka.

Foto: Wikimedia Commons/Daniel VILLAFRUELA
  • 315
  • 17
  • 0

Smilje je u Hercegovini zasađeno na više stotina hektara, a priča o ekspanziji, sigurnom plasmanu sirovine i eteričnog ulja i lakoj zaradi, dobija negativan epilog.

Cijena sirovine po kilogramu, za pet godina, smanjena je više od četiri puta. Umanjenu cijenu ulja niko ne pominje. Uz sve to, ovogodišnji otkup nije izvjestan.

Na prodaju čeka velika količina eteričnog ulja

Hiperprodukcija, neorganizovanost i neispitano tržište, tvrde upućeniji, uzeli su danak. Obezvrijeđeno i sumnjivog kvaliteta, kod fizičkih lica i u pojedinim destilerijama, na prodaju čeka velika količina eteričnog ulja. Umjesto 5 do 8 maraka, prije pet, prošle godine otkupljivači su sirovo smilje plaćali marku i 30 po kilogramu, navodi RTRS

Razočarani plantažeri kažu da su nasjeli na polovične informacije i ciljana, stručna predavanja. Sa pojedinih plantaža još nisu vratili uloženi novac.
Smiljari tvrde da iza njih nije stala nijedna institucija.

Više desetina destilerija

Za to vrijeme, u regionu je registrovano više desetina destilerija. Broj neregistrovanih niko ne zna. Pojedine su plantažerima obavljale usluge destilisanja.

Veći broj destilerija zatvorile su vrata proizvođačima. Opština Ljubinje će, uz pomoć Pravobranilaštva, tražiti zaštitu interesa, iz ugovora sa firmom iz zapadne Hercegovine.

"Mi smo u proceduri raskida ugovora, zato što oni nisu, već dvije godine, ispoštovali uslove, mi smo im dali halu. Uslov je bio da zaposle određen broj radnika, nisu ispoštovali kooperante", ističe Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

Nove plantaže su rijetkost

Zbog toga, dio vlasnika diže ruke od plantaža. Tvrde da je korist imao tek mali broj pojedinaca.

"Najbolje je prošao tko je prodavao sadnice, bile su marku i po do dvije, sada su deset do dvadeset feniga", kaže Zaga Spaić, plantažerka.

U nadi da će se nešto promijeniti, nove plantaže prava su rijetkost. Smiljari tvrde da bez organizovanosti i čvršće povezanosti sa institucijama, uz poštovanje strogih pravila proizvodnje, nema napretka. Pod uslovom da se dio grešaka može ispraviti.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smiljarstvo Smilje Sadnice smilja Cijena otkupa Otkup smilja Eterično ulje smilja Cijena Ljubinje Zaga Spaić Darko Krunić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.