Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 04.04.2020. 07:30

Hidroponija u domu - sobne biljke koje mogu rasti u vodi

Postoje sobne biljke koje mogu rasti u vodi, bez puno održavanja. Najbolje biljke za takav uzgoj su one s jakim i drvenastim stabljikama.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 410
  • 19
  • 0

Postoje sobne biljke koje mogu rasti u vodi, bez puno održavanja, a takav uzgoj se naziva hidroponija. Mogu se uzgajati u prozirnim vazama ili čak teglama kako bi izgledale dekorativnije, a i bolje se kontroliše nivo vode i stanje korijena, iako to nije neophodno.

Jake i drvenaste stabljike

Ovako uzgojene biljke imaju tendenciju da budu snažnije jer đubrivo koje im se dodaje direktno upijaju kroz korijen. Najbolje biljke za takav način uzgoja su one s jakim i drvenastim stabljikama, a njihova dugotrajnost zavisi od životnog ciklusa i prilagođavanja na ovakav način uzgoja. Najbolje ih je staviti u blizini prozora, ali bez direktnog sunčevog svjetla.

Korijen se uroni u posudu s vodom koja sadrži hranjive supstance koje su potrebne biljkama. Za neke je dovoljna samo voda, ali za druge je dobro dodati kuglice od gline ili perlit. Biljke koje imaju na sebi čestice zemlje treba temeljno očistiti, a reznice staviti u vodu te pričekati nekoliko sedmica da im iznikne korijenje.

Najbolja je voda iz slavine, a mijenja se jednom mjesečno ili po potrebi zavisno od toga koliko ispari. U vodu treba dodati nekoliko zrna topivog ili kapljica tekućeg đubriva, nakon promjene vode. To treba raditi oprezno jer s prevelikim količinama hraniva može doći do oštećenja biljaka.

Vrste koje se mogu uzgajati u vodi

Postoje mnoge vrste filodendrona, a za uzgoj u vodi je najbolja vrsta Philodendron scandes sa srcolikim listovima koja za uspješan rast ne zahtijeva previše svjetla.

Sretni bambus (Dracaena sanderiana) je biljka koju viđamo posvuda. Uske vaze su savršene za ovu biljku, a u njih se može dodati malo šljunka radi stabilnosti.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum) je tropska biljka koja se dobro prilagođava unutrašnjosti doma i uzgoju u vodi. Jedan kraj stabljike treba staviti u vodu i za nekoliko će sedmica početi puštati korijenje. Kako piše balconygarden potrebno im je mijenjati vodu svakih nekoliko dana kako bi se održao dobar nivo kisika.

Biljka pauk ili zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) pročišćava zrak i povećava njegovu vlažnost, a izgleda zanimljivo zbog svog uskog lišća. Vodu mu treba mijenjati svaka dva do tri dana.

Sobne biljke za čišći zrak: Koje i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Sobni puzavac (Tradescantia) ima više sorti koje se jednostavno mogu razmnožavati u vodi, samo je potrebno odrezati oko 10 cm stabljike i umočiti jedan kraj u vodu kako bi biljka pustila korijenje.

Bršljan (Hedera)  se takođe može uzgajati samo u vodi, a postoji mnogo vrsta. Najbolje za ovaj način uzgoja su vrste s malim listovima.

Singonij (Syngonium podophyllum) je jednostavna biljka za uzgoj, ali joj treba dodavati svježu vodu dva puta sedmično i nastavit će svoj rast. Nakon što mu naraste korijenje može se posaditi u tlo.

Šarena kopriva (Plectranthus scutellarioides) ima šarene i nazubljene listove koji će dat živost teglama u kojima se uzgajaju. Voli indirektnu svjetlost.

Begonija se takođe može uzgajati u vodi, a u teglu se mogu držati otprilike dva mjeseca prije nego što listovi počnu blijedjeti. Vodu im treba mijenjati svaku sedmicu.

Tamjan (Plectranthus Verticillatus) je još jedna biljka jednostavna za uzgoj ovom metodom. Nakon što se njegov korijen uroni u vodu biljka brzo raste i širi se.

Nisu samo sobne biljke te koje se mogu uzgajati u vodi. Na takav način mogu se uzgajati i začinske biljke poput metvice ili povrće za ukras poput batata.


Tagovi

Sobne biljke Uzgoj u vodu Sobne biljke u vodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...