Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patogeni cvijeća
  • 27.01.2018. 11:30

Gljivične bolesti cvijeća u zatvorenom prostoru

Saznajte kako da prepoznate i suzbijete gljivična oboljenja koja izazivaju bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Foto: JesusLeal/Pixabay
  • 475
  • 24
  • 0

Gljive iz roda Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp. predstavljaju uzročnike bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavaju razvoj Rhisoctonia spp.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi su različiti, u zavisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije, biljnog organa i vanjskih uslova.

"Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predjelu korijenovog vrata, koji nekrotira i oboljele biljke poliježu i brzo propadaju. Pri zarazi korijenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom dijelu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim dijelovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može prodrijeti i u lisku, što je rjeđa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše", objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Uzročnici uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih žila stabla, obično u prizemnom dijelu. Prepoznat ćete po mrkoj boji sprovodnog sistema na poprečnom presjeku stabla.

Suzbijanje patogena

Kako biste riješili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je da izvršite dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suhom sterilizacijom ili hemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati ona teška zemljišta i provjetravati.

Foto: JesusLeal/Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gljive Cvijeće Branko Galović Zatvoren prostor Suzbijanje patogena


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas