Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 25.08.2023. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Gdje je sajam tu je i Semir Bulić, a na štandu k’o u košnici

Špica kod travara iz Bihaća. Mnogi vjeruju u moć ljekovitog bilja - od bake koja je tražila melem za fleke po licu, do gospodina koji ima probleme sa sluhom.

Foto: Adela M. Šaldić
  • 152
  • 14
  • 0

Za svaki oblik oboljenja postoji lijek u prirodi, stava je Semir Bulić koji se godinama bavi berbom, preradom i prodajom ljekovitog bilja u raznim oblicima. A sve to nudi na manifestacijama po čitavoj Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Gradačački Sajam šljive za njega je nezaobilazna destinacija. 

Pored doze skromnosti koju posjeduje, uvjerili smo se da je zaista njegov štand jedan od posjećenijih. Za prirodne lijekove ne pita samo starija populacija, zatekli smo i mlađe osobe, roditelje koji za svoju djecu pronalaze određene pripravke za jačanje imuniteta, žene koje su pažnju obratile najviše na čajeve i tinkture vezane za ženska oboljenja, smanjenje masnoće u krvi, regulisanje šećera u krvi. 

Za svaku bolest, trava raste

Rješenja nudi i za mušterije koje žele neke posebne mješavine za svoje zdravstvene probleme, Semir razmijeni kontakte sa njima, te im da riječ da čim dođe u svoju radionu, potrebni pripravak će biti napravljen i poslan na adresu.

Dobar glas

Za njega su čuli mnogi, a na pitanje na koji način reklamira svoje proizvode, rekao je da su preporuke najbitnije, postoje mušterije koje se rado vraćaju, a iste također šire i dobar glas. U većini slučajeva je to pozitivno iskustvo, problemi sa određenom terapijom zaista se smanjuju, a uz sve to unos hemikalija u organizam je spriječen i na prirodan način dolazi do obnove organizma.

Firmu je osnovao krajem devedesetih godina, a samo zanimanje za biljke javilo se znatno ranije. Posao obavlja sa svojom suprugom, a u razgovoru je naglasio da često pri berbi  znaju im pomoći i prijatelji. Djeca su otišla svojim putem, tako da za sada radi koliko može, ipak ističe da je penzionisano lice, no trudi se i narudžbe rijetko kad odbija.

Štand travaranajposjećeniji na sajmu

Nekada se zna desiti i to da je zaliha određene biljke mnogo u ostavama, te rado daje dalje prijateljima koji se bave sličnim biznisom, samo da ne propadne. Isto tako, ako Semiru i njegovoj supruzi nedostaje neki pripravak, recimo vosak, njegov krug prijatelja je zaista veliki i u vrlo kratkom roku nabavi šta nedostaje. Tačno zna kome će se obratiti, a to su osobe koje se isključivo bave samo biljkama koje nisu vještački tretirane.

Macina trava je bila okidač 

"Imali smo nekih dvije stotine kvadrata zemljišta obraslog macinom travom. Majka je sijala tu biljku za vlastite potrebe, no priroda je uradila svoje i raširila cvat na veće površine. U tom periodu, nakon rata i neimaštine koja je pogodila sve nas, ja nisam mogao samo sa svojom minimalnom platom da svojoj porodici obezbijedim sve potrebno", priča nam Bulić.

Tako je na inicijativu supruge počeo sakupljati bilje i prodavati. Tako je sve i krenulo, nenadano: "Nisam ni slutio da ljubav prema bilju može biti unosan biznis, a prije svega koristan svima."

Sve što zamisli, to i ostvari

"Ja imam izuzetno dobre rezultate u liječenju, na primjer prostate, to je muško oboljenje, potom dijabetesa, gastritisa, ne mogu nešto sad posebno izdvojiti jer ovo su sve provjereni proizvodi. Skoro 30 godina raditi i ne mijenjati ništa znači da je to dobro", kaže ovaj poznati travar i dodaje da iste recepture koristi niz godina. Od berbe do prodaje je u ovoj firmi i ne prepušta ništa slučaju.

Biljke se ubiru tokom cijele godine uglavnom na području Bosne i Hercegovine koje je izolovano od svega onoga što može nanijeti štetu pri obradi i daljoj distribuciji. Semir tačno zna kada koja biljka uspijeva i u kojem periodu, te ističe da nekada jedan dan znači mnogo u procesu berbe.

Prima i narudžbe

Ako nije u stadijumu cvjetanja, a taj period je predviđen za to, ako vremenski uslovi nisu bili adekvatni, on se vraća kući, makar morao stotinama i stotinama kilometara putovati od mjesta gdje određena biljka uspijeva.

Gužva na štandu

Na štand firme Bulić iz Bihaća su prišli svi oni koji vjeruju u moć ljekovitog bilja. Od bake koja je tražila određeni melem za fleke po licu, do čovjeka koji ima probleme sa sluhom.

Semir je osoba koja je predana svom poslu, a rekao je da ga je on sam i birao i zato se uvijek trudi da proizvodi budu sačinjeni na prirodne načine, bez upotrebe dodatnih tvari koje bi uništile djelovanje određene biljke. Istakao je da u terapije najčešće dodaje prirodno jabukovo sirće umjesto alkoholnih pripravaka, posebno radi djece za koju se doze pažljivo pripravljaju.

"Kada radiš ono što voliš, trebaš imati pozitivne rezultate, posao je dosta sličan braku, ljubavi ne smije da manjka", zaključuje ovaj poduzetnik.


Fotoprilog


Tagovi

Semir Bulić Travar Ljekovito bilje Čajevi Sajam šljive Gradačački sajam


Autorica

Adela M.Šaldić

Više [+]

Magistra politologije, smjera žurnalistike i komunikologije, s višegodišnjim iskustvom u elektronskim medijima. Bila je angažirana kao dopisnik za različite web portale i TV stanice. Bavila se i istraživačkim radom o ulozi djece u medijima. Trenutno je zaposlena u agenciji za marketing i propagandu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Krdo divljih svinja u selu Malešići kod Gračanice
Foto: Facebook