Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjećarstvo Gavranović
  • 23.02.2018. 18:15

Gavranovići na 400m2 proizvode nekoliko desetina hiljada sadnica

Milena Gavranović uzgojem cvijeća u plastenicima se bavi punih 20 godina, a za ovaj posao se odlučila prvenstveno iz ljubavi. Prvi plastenik je napravila sama, uz pomoć supruga, a danas uzgaja nekoliko desetina hiljada sadnica.

  • 3.955
  • 333
  • 0

Na području Prijedora posljednjih nekoliko godina sve je popularnija proizvodnja cvijeća u plastenicima. Milena Gavranović iz Srednje Lamovite, kod Prijedora se već pune dvije decenije bavi proizvodnjom cvijeća u plastenicima. Ističe da je ideja za proizvodnjom cvijeća u plastenicima nastala prvenstveno iz ljubavi prema cvijeću, ali dodaje da je u tom periodu bila nezaposlena, a  istovremeno je raspolagala sa malo obradive zemlje, pa je odlučila spojiti ugodno sa korisnim.

Registrirani su kao nekomercijalno gazdinstvo

Kroz razgovor sa Milenom doznajemo da se radi o porodičnom poslu, o čemu onda kaže:

"Ranije su se obaveze dijelile na četiri dijela, a s obzirom da su nam djeca otišla na studije, sada muž i ja obavaljamo posao oko cvijeća. Povremeno nam i djeca pomognu oko nabavke sjemena, rada u plastenicima i prodaje, ali samo kada im obaveze to dozvole."

Na ideju da se bavi uzgojem cvijeća, Milena je došla još 1999. godine. Tada su, priča nam ona, počeli sa jednim manjim plastenikom od 50 kvadratnih metara, kojeg su sami napravili. Tada su proizvodili manju količinu cvijeća. Danas, njihovi plastenici zauzimaju površinu od 400 kvadratnih metara, a proizvode više desetina hiljada sadnica.

Milena ističe da su registirani kao nekomercijalno gazdinstvo, iz razloga što im je to dodatna djelatnost kojom se ne bave tokom cijele godine. Ipak, u njihovim plastenicima se mogu naći razne vrste cvijeća i to pretežno – sezonsko.

Kupcima nude oko 30 vrsta cvijeća

"Proizvodimo pretežno sezonska cvijeća: vrtna i balkonska, ali uzgajamo i manju količinu trajnica. Kupcima nudimo oko tridesetak vrsta cvijeća: Begonia, Ledic, Celosia, Cineraria, Impatiens, Petunia, Salvia, Tagetes, Verbena, Viola/Macuhica, Pelargonia, Ageratum, Antirrhinum, Zijevalice, Bellis, Tratinčica, Catharantus, Vinka, Dhalia, Dianthus, Karanfil, Gazania, Lobelia, Alyssum, Kamenjarka, Portulaca, Prkos, Zinnia, Kaliope, Sadovile, Kale, Surfinie, itd.", otkriva nam Milena.

Raskoš boja od kojega zastaje dah

Milena kaže kako cvijeće traži mnogo ljubavi, pažnje i posvećenosti. Različite vrste zahtijevaju određene uvjete za rast i napredovanje. Svakoj vrsti se posvećuje posebna pažnja i obezbjeđuju odgovarajući uvjeti.

"Mnogo rada i truda se ulaže u cijeli postupak proizvodnje. Potrebno je izdvojiti i mnogo vremena da bi se odradili svi predviđeni poslovi.", dodala je ona.

Najbolja reklama – zadovoljan kupac

Milena dalje ističe kako su zadovoljni kupci najbolja reklama za njihov posao, budući da oni cijene dugogodišnji rad i visok kvalitet cvijeća. Međutim, od velikog značaja su i razni mediji, koji su posjećivali Cvjećarstvo Gavranović, pravili reportaže i snimali intervjue o ovom porodičnom poslu.

"Često smo izlazili na naslovnim stranama naših lokalnih časopisa i gradskog portala. Bili smo gosti lokalnih televizijskih kuća i inspiracija za reportaže i prednosima života na selu", ponosno je izjavila Milena.

Trenutno se u prodaji mogu naći Viola maćuhicu i Dianthus karanfil. Ostale vrste cvijeća su u procesu proizvodnje i bit će spremne za prodaju u mjesecu aprilu.

Prodaju vrše od kuće, ali mogu se naći i na pijacama

Milena nam dalje otkriva da prodaju cvijeća uglavnom vrše od kuće. Kaže da su kupci najzadovoljniji kada imaju priliku da razgledaju sve vrste cvijeća, potraže savjete za njihovo održavanje i odaberu ono koje njima najviše odgovara. No, pored toga, Milena sa suprugom prodaje cvijeće i na pijacama.

Učestvovala na "Danima cvijeća"

Milena je učestvovala je i na manifestaciji pod nazivom "Dani cvijeća".

"Grad Prijedor ima i manifestaciju pod nazivom "Dani cvijeca", na kojoj učestvuju isključivo proizvođači. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera i od velikog je značaja za nas, zbog toga smo veoma zahvalni našem gradonačelniku. Na ovoj manifestaciji smo dobijali razne nagrade za najljepše uređen štand, a osim toga dvije godine za redom sam bila nagrađivana za najljepše uređeno dvorište (jednom sam osvojila prvo mjesto, a jednom drugo) bile su to novčane nagrade."

Cvijeće traži mnogo pažnje, a ishod je neizvjestan do samog kraja

No, iako lijep, ovaj posao je prilično neizvjestan. Milena kaže kako ovaj posao zahtijeva mnogo ulaganja, izdvojenog vremena, truda i odricanja, a ishod može biti različit.

"Postoje mnogi faktori koji mogu nepovoljno utjecati na proizvodnju i prodaju, a da mi nismo u mogućnosti da utječemo na njih. Međutim, kao i u životu, tako i u ovom poslu, uvijek se vodimo pozitivnim mislima i dajemo maksimum od sebe, da bi na kraju sezone svi bili zadovoljni", izjavila je ona.

U aprilu počinje prodaja cvjeća

Cvijeće je živo biće koje zahtijeva mnogo brige i pažnje, kao što je Milena već rekla. Shodno tome, posla oko cvijeća ima tijekom cijele godine.

"Prvo se priprema objekat (plastenik, matičnjak), priprema se zemlja za rasad, oživljavaju se reznice, stavljaju se sjemena, pikiraju se male biljke, sve to se reda u plastenik u kojem mora biti odgovarajuća temperatura, zatim je potrebno svaki dan obilaziti cvijeće, zalijevati ga, prihranjivati, prečišćavati i dovesti do stadijuma u kojem je spremno za prodaju. Najviše posla imamo u ovom periodu (ferbruar-mart) kad se male biljke pikiraju i prenose u plastenik, koji zagrijavamo centralnim grijanjem i u aprilu kada počne prodaja", objasnila je Milena.

Prodaja ovisi od vremenskih uvjeta

Za svako doba godine postoje određeni poslovi. Milena je ukratko objasnila kada se sije koje cvijeće, te kada se obavlja i od čega ovisi prodaja cvijeća.

"Prvo postoje jesenjske, zimske, proljetne i ljetne vrste cvijeća. Jesenjsko, zimsko i proljetno cvijeće se sije u augustu, a ostale vrste od novembra do januara. Prodaja najčešće, ovisi od vremenskih uvjeta. Zimsko cvijeće se prodaje od oktobra, proljetno od februara, a ljetno od aprila mjeseca. Nakon završene sezone, čiste se plastenici, radi se dezinfekcija plastenika i počinju pripreme za slijedeću sezonu. Nabavljaju se sjemena, reznice, saksije (velike, male saksijice za pikiranje, viseće, i sl.), zemlja, ogrijev za zagrijavanje plastenika...", zaključila je Milena na kraju razgovora.

Ona je dodala kako trenutačno ne razmišlja o proširenju kapaciteta proizvodnje, budući da je jedan od razloga za ovu odluku nestabilna prodaja, jer nemaju otkup na veliko. Svi nihovi proizvodi se uglavnom otkupljuju u manjim količnima, a namjena im je, pretežno, da ukrase nečiji prodični vrt.

Foto: Arhiv Milene Gavranović


Fotoprilog


Tagovi

Cvjećarstvo Cvijeće Gavranović Porodični posao Plastenička proizvodnja Nekomercijalno gazdinstvo Milena Gavranović Sezonska prodaja cvijeća Dani cvijeća


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.