Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 27.05.2020. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Evropsko tržište želi naše ljekovito bilje jer je ono vrhunskog kvaliteta

Samo je u toku 2019. u Njemačku izvezeno više od polovine ukupnih proizvedenih količina, odnosno, 53,1% dok je u 2018. ostvarena i veća vrijednost - 75,6%. 

Foto: Bigstockphoto/ggaallaa
  • 514
  • 24
  • 0

Naša zemlja izveze, na godišnjem nivou, ljekovitog bilja u vrijednost od oko milion KM, a najveće izvozno tržište predstavlja Njemačka. 

Samo je u toku prošle godine u ovu državu izvezeno više od polovine ukupnih proizvedenih količina, odnosno, 53,1% dok je u 2018. ostvarena i veća vrijednost, odnosno, 75,6%. 

Proizvodnja smilja upitna - mali proizvođači spustili cijene

Rošići iz Cazina decenijama se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja. Prema njihovim procjenama, glavni razlog zašto evropsko tržište želi naše bilje jeste u njegovom visokom kvalitetu, kako navode Nezavisne.

Iskoristiti potencijal endemskih vrsta

"Apsolutno smatram da je aromatično bilje iz Bosne i Hercegovine vrhunskog kvaliteta. Mi smo visokorangirana država, ne samo u Evropi nego i u svijetu, po pitanju kvaliteta", objašnjava cazinski travar, Šefik Rošić

Dodaje da je klima kod nas idealna za ovu proizvodnju, a takođe nemamo ni problema sa raznim zagađenjima, što je uticalo na raznolikost ljekovitog bilja koje raste na ovim prostorima. Uspijevaju čak i biljke koje još uvijek nisu ispitane od strane stručnjaka. Kod nas je zastupljeno oko 6.000 vrsta. Ipak, kako Rošić smatra, ne koristi se ni 10 odsto od navedenog broja. 

"Nismo iskoristili potencijal recimo divljeg luka, za kojim postoji velika tražnja. Imamo takođe i endemske vrste, koje nije tako lako pronaći u Evropi", objašnjava on. 

Raditi na edukaciji uzgajivača, ali i sakupljača bilja

Za uspješnu proizvodnju potrebno je raditi na edukaciji ljudi koji se bave sakupljanjem ljekovitog bilja. Takođe, veoma značajan korak je i sertifikacija, kako sakupljača tako i uzgajivača ljekovitog bilja.

Ovo konkretno podrazumijeva ako se, kako kaže, ubere neka biljka, ne bi se smjelo uništavati stanište te vrste. 

Za uzgajivače ljekovitog bilja, uskoro besplatan Priručnik o sakupljanju bilja

Izvoz ljekovitih biljnih vrsta iz BiH, u 2019. godini, iznosio je 5,6 miliona KM, prema statističkim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH. 

"Vrijednost izvoza u 2018. iznosila je 6,5 mil. KM. Prošlogodišnje ostvarene količine su ipak i dalje iznad višegodišnjih prosjeka dok je uvoz ljekovitog bilja u 2019. iznosio 4,3 mil. KM ", navode iz ove institucije. 

Najviše izvozimo u džakovima

Dodaju i da je nepovoljna struktura robne razmjene. BiH najviše izvozi ljekovito bilje u džakovima, 93% dok isto uvozi u pakovanjima od 100 grama, 56%. 

Izvoz eteričnih ulja u proteklih pet godina porastao za 320 posto

"Tokom 2019. godine izvezeno je 542.427 kilograma bilja dok je u 2018. taj broj iznosio 853.957 kg. U ove količine spadaju i biljni dijelovi poput sjemena, plodova ili nekih drugih dijelova", navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Izvoz ljekovitog bilja u 2019. po zemljama:

  • Njemačka              53,10%;
  • Srbija                    12,07%;
  • Švicarska               8,87%;
  • Hrvatska                8,86%;
  • Makedonija           6,65%;
  • Francuska             5,28%;
  • Italija                     3,48%;
  • Ostale države       1,69%

Tagovi

Uzgoj ljekovitog bilja Izvozno tržište Šefik Rošić Endemske vrste Stanište biljaka Uspješna proizvodnja Robna razmjena Prerada ljekovitog bilja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.