Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smilje
  • 21.08.2022. 16:30

Eterično ulje smilja - od Hercegovine do laboratorije u stanu u Novom Sadu

Eterično ulje smilja dobija se procesom destilacije koja se mora obaviti 24h od trenutka berbe, ima ga veoma malo u biljci tako da se od jednog hektara može dobiti oko desetak litara ovog dragocjenog ulja.

Foto: Gordana Landeka
  • 637
  • 55
  • 0

Dvadesetdevetogodišnja Gordana Landeka iz Novog Sada po struci diplomirani psiholog slučajno je ušla u priču o smilju prelijepoj, kako je mnogi nazivaju besmrtnoj biljci koja i nakon branja ne vene, ne mijenja boju i dugo zadržava miris te danas može da se pohvali bočicama eteričnog ulja i drugim proizvodima za njegu lica i tijela.

Smilje (Helichrysum italicum) neprocjenjivo biljno blago, biljna je vrsta koja najviše voli kamenjar, obožava sunce, raste širom mediteranske obale. Biljka ima sitne, sivkaste listiće i zlatnožute cvjetove, neobičnog, jakog mirisa koji potiče od skupocjenog esencijalnog ulja. Ovo bilje opjevano je u našim pjesmama, a vijekovima se koristilo u narodnoj medicine i kozmetici tako što su zlatni cvjetovi potapani u maslinovo ulje i nakon 40 dana balsam koji se tako dobijao koristio se za njegu, rješavanje problema na koži, ali i probleme sa ostalim organima. Zato nije ni slučajno što su ga smatrali biljkom vječne mladosti  jer "briše tragove vremena sa lica".

Dobre i loše strane korone

Za sve njegove dobrobiti Landeka znala je i prije ali je 2017. godine od prijatelja iz Hercegovine dobila je ideju o proizvodnji eteričnog ulja.

Suprug i ona koji joj je velika pomoć i podrška u ovom poslu počeli su proizvodnju rasada smilja, prodavali su mlade biljke, ali su poslije dvije godine, kada je prodaja stala odlučili da se bave proizvodnjom eteričnog ulja. Imali su brojne ponude iz inostranstva ali im je korona onemogućila ovaj posao.

Ideja za eterično ulje stigla je iz Hercegovine

"To je loša strana korone, ali sa druge strane tokom pandemije ljudi su se okrenuli prirodi i prepoznali smilje sa svim svojim ljekovitim moćima", kaže Gordana i dodaje da su mnogi koristili ovo ulje koje im je pomoglo da ojačaju imunitet, snize temperaturu, izbjegnu glavobolju, bol u mišićima, te je interesovanje poraslo. Inače je odličan detoks i jedno od rijetkih ulja koje pored široke dermalne ima i oralnu primjenu.

U prvoj godini ima najviše ulja

Landeka u priči o smilju prepoznala je svoju šansu te je završila kurs za prirodnu kozmetiku i krenula sa proizvodnjom eteričnog ulja, krema za lice, seruma i melema.

"Svaki proizvod je potpuno prirodan, ulje je 100 posto čist koncentrat biljke. Dobija se tako što se cvijet i zelena masa destiliraju, dobija se ulje ali i nus proizvod - hidrolat, cvijetna vodica, sa manjom koncentracijom smilja", kaže naša sagovornica i napominje da je ova višegodišnja biljka ali u prvoj godini ima najviše ulja.

Smilje: Za jedan litar ulja treba oko 700 kilograma bilja, ipak veoma je traženo na tržištu

Ono koje ona koristi raste u Hercegovini i zato ona i suprug odlaze tamo tokom berbe u julu i septembru.

"Za naše potrebe smilje raste na parceli od oko dva jutra, u Ljubinju u Hercegovini, redovno odlazimo tamo, beremo ga ručno, makazama, ali angažujemo i dvadesetak radnika kao bi posao završili za jedan dan. Odnosimo ga odmah na destilaciju koja se vrši u roku od 24h od branja. Cvijet ima svojstvo da ne vene ali što je svježiji daje više ulja", objasnila nam je naša sagovornica dodajući da ulje čuva u prohromskim posudama zaštićeno od jake svjetlosti.

Sa ove površine obzirom da ima dvije berbe Landeka može da dobije oko 10 litara ulja, pakuje ga u bočice od svega pet mililitara i za sve one koji će pomisliti da je to mala količina objašnjava da je to čist koncentrat, a da su dnevno potrebne svega dvije kapi razblažene sa maslinovim ili nekim drugim jestivim uljem.

Jedna tona smilja - jedan litar

Osim ulja pravi i kreme za lice, serum i melem, jer, kako kaže, u jedan mali žuti cvet stalo je sve što nam je potrebno za zdravlje i njegu.

Osim ulja i melemi i serumi

"Melem je najjednostavniji proizvod koji nastaje miješanjem čistog pčelinjeg voska i macerata smilja (potopljeno u maslinovo ili bademovo ulje), a svaki proizvod je potpuno prirodan i pravi se i pakuje ručno", kaže Landeka i napominje da je ulje izuzetno zdravo ali skupocjeno obzirom da je za jedan litar potrebna čak jedna tona smilja.

"Sada sam stekla iskustvo ali moram napomenuti da nije uvijek bilo lako, posebno na početku, ali da sam samo uz ogromnu pomoć supruga kome dugujem neizmjernu zahvalnost uspjela da razvijam ovaj mali posao koji započinje u sunčanoj Hercegovini, a završava se u mojoj maloj laboratoriji u stanu", rekla na je na kraju naša sagovornica


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Eterično ulje Hercegovina Novi Sad Ljekovito bilje Destilacija Gordana Landeka


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.