Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ehinacea purpurea
  • 25.02.2017. 08:00

Ehinacea - univerzalni lijek američkih Indijanaca

Ehinacea purpurea poznata je kao prirodni antibiotik i univerzalan lijek za sve bolesti, a djeluje tako što ojačava imunitet i ima antiseptičko djelovanje. Njeno gajenje je jednostavno, jer ova biljka nije zahtjevna.

Foto: Živojin Antić
  • 1.826
  • 400
  • 0

Ehinacea purpurea je biljka čiju su ljekovitost otkrili američki Indijanci. Poznata je kao prirodni antibiotik i univerzalan lijek za sve bolesti, a djeluje tako što ojačava imunitet i ima antiseptičko djelovanje.

Korijen za ljekovite tinkture

S obzirom na to da je veoma rijetka u našim krajevima, Živojin Antić je prije tri godine oko 50 sjemenki dobio upravo od indijanskog vrača (ljekara) iz Amerike. Privuklo ga je to što je ova biljka veoma rijetka, pa se zainteresovao za njeno gajenje, proizvodnju sjemena i korijena, koji se koristi u tinkturama.

On ukazuje da postoji oko 50 vrsta ehinacee, ali da su samo tri ljekovite. Ovu biljku gaji na oko četri ara i s obzirom da nije imao od koga da nauči o njenom uzgoju, bilo je dosta eksperimentisanja. Ipak, pronašao je model za njeno uspješno gajenje.

Gajenje Ehinacee purpuree

Antić ističe da je riječ o višegodišnjoj biljci. Najbolje je sijati u proljeće i to na otvorenom prostoru.

"Kada se sije u jesen, propadne 90% sjemenki, bolje je u proljeće i to napolju, u saksiji, bašti ili dvorištu. Ne treba je sijati u zatvorenom prostoru, biljka treba sama da prati prirodu i da se razvija. Na obrađenom zemljištu treba posuti sjeme i pokriti ga tankim slojem. Ne treba previše, može i rukom da se nabaca zemlja. Na ovaj način se postiže izuzetno visoka klijavost sjemena", objašnjava Antić.

Ehinacea nije zahtjevna biljka

Rasađivanje se vrši kada se formiraju dva stalna lista. Ehinacea cvjeta tek u drugoj godini, rijetko u prvoj. Cvijet ove biljke privlači veliki broj pčela. Iz cvjetova koji su bodljikavi, poput ježa, u jesen skuplja sjeme, prije mraza. Vađenje korijena se vrši u trećoj godini. Potrebno je centralni korijen ostaviti u zemlji, kako bi biljka u proljeće opet nikla.

Živojin se ne bavi proizvodnjom ljekovitih tinktura, jer, kako kaže, ne želi da se mieša u tuđi posao.

Nema đubrenja i nema prihrane

Naš sagovornik ističe da je gajenje ehinacee veoma jednostavno i da biljka nije zahtjevna:

"Najbitnija stavka je da kod ljekovitog bilja nema đubrenja i nema prihrane. Tek kada biljka pomalo klone, tada se zalijeva. Naravno, ne treba dozvoliti da se osuši. Tada ona da bi preživjela, usvaja hranljive materije iz zemljišta. Jako je bitno da se ne sadi tamo gdje ima krtica. Pogodno je da se sadi gdje je ravnica, kao i na obroncima šuma u zasjenku, da je ne prži sunce. Za nju je pogodna čak i lošija zemlja".

Osim ehinacee, Antić se bavi proizvodnjom raznih vrsta ljutih papričica, paradajza jabučara, ali i drugog ljekovitog bilja. Među njima su Lobelia inflanta, Plava staničarka i Angelika. S obzirom na to da se bavi prodajom sjemena i korova, zaradu konkretno od ljekovitog bilja je moguće očekivati tek u trećoj godini.

Foto: Živojin Antić


Tagovi

Ljekovito bilje Gajenje Ehinacea purpurea


Autorica

Julijana Radenković

Više [+]

Master diplomirani agroekonomist. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]