Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dracena
  • 21.01.2017. 08:00

Dracena - sobna biljka koju rado gajimo

Dracena je veoma popularna među ljubiteljima sobnog zelenila. Nije zahtjevna za održavanje, a ubraja se u biljke čistače vazduha, što je još jedna od njenih prednosti.

Foto: Maja Dumat, Gardening Solutions / Flickr
  • 4.485
  • 254
  • 0

Dracena je dekorativna biljka potpuno prilagodljiva životu u zatvorenom prostoru, što je čini jednom od najpopularnijih pri izboru za ukrašavanje enterijera. Uz malo pažnje i osnovno poznavanje njenih potreba, obezbjedićemo joj uslove za pravilan rast i razvoj, a prostor u kome se ona nalazi biće ljepši i zdraviji.

Dracena je poznata i kao ženski zmaj

Dracena vodi porijeklo sa afričkog kontinenta, sa Madagaskara, a njen naziv dolazi od grčke reči drakaina i znači ženski zmaj, pa je u nekim dijelovima svijeta poznata i kao Zmajevo drvo.

Rodu dracene pripada preko 40 vrsta biljaka, pretežno drvenastih i žbunastih, dok je kod nas najzastupljenija vrsta Dracena Marginata (lat. Dracaena Marginatta). To je manje drvo sporijeg rasta, godišnje naraste oko 10 cm, a tokom svog životnog vijeka dosegne do nekoliko metara visine. Odlikuju je meki, špicasti i povijeni listovi, koji mogu da se razlikuju po boji, u zavisnosti od varijeteta. Kod nas se najčešće gaje Dracena Marginata Bikolor i Dracena Marginata Trikolor.

Osnovni zahtjevi njege dracene

Dracena traži dosta svjetlosti, ali joj nikako ne prijaju direktni sunčevi zraci, jer mogu da izazovu opekotine na listovima i oštete biljku. Nedostatak svjetla će, sa druge strane, za posljedicu imati nezdravu boju listova, odnosno listovi će biti blijeđi od uobičajenih.

Za dracenu se uslovno može reći da odlično podnosi suvo tlo i neredovno zalivanje, dok je stalno pisutna vlaga u tlu jedan od njenih najvećih neprijatelja i dovodi do truljenja korijena. Zbog toga je potrebno izbejgavati i česta i obimna orošavanja listova, kao i tuširanje, jer ako voda dospije u rozetu iz koje se lišće razvija i tu se zadrži, dolazi do oštećenja listova, čak i do propadanja biljke.

Iako ne podnosi vlažno tlo, draceni je neophodna veća vlažnost vazduha. Suv vazduh, naročito u zimskim mjesecima, u prostorijama sa centralnim grijanjem, kaloriferima, TA pećima, štetiće biljci. Isto važi i za promaju, nagle promjene temperature i često mijenjanje položaja. U takvim nepovoljnim uslovima dracena reaguje opadanjem lišća. Minimalne zimske temperature za pravilan rast i razvoj su od 15°C do 18°C, a leti od 23°C do 26 °C. Tokom ljeta dracena može da boravi napolju, u umjerenoj hladovini.

Od štetočina i bolesti koje one mogu da prouzrokuju, dracenu najčešće napadaju štitaste uši i crveni pauk, protiv kojih bi trebalo da se reaguje adekvatnim insekticidima.

Dracena se presađuje svake druge godine

Presađivanje i razmnožavanje

Tokom rasta, na vrhu stabla dracene formira se gusti sloj listova, dok stari listovi postepeno opadaju, pa je donji dio dracene potpuno ogoljen. Za pravilan razvoj stabla poželjno je osigurati da stabljike budu uspravne, a za postizanje željene forme dracena se orezuje.

Presađivanje se obavlja u proljeće, obično svake druge godine, za šta je idealna duboka saksija, za broj veća od predhodne, sa dobrom drenažom. Takođe, proljeće je i period za razmnožavanje, koje se obavlja reznicama ili margotiranjem.

Djelotvorna protiv zagađenja

Dracena je uvršćena na spisak biljaka najefikasnijih čistača vazduha u zatvorenim prostorijama. Naime, Bil Volverton, američki naučnik iz NASA-e, sprovedenim istraživanjem otklonio je zabludu da sobno cvijeće oduzima kisik i da ga zato ne bi trebalo držati u prostorijama u kojima boravimo. On je dokazao da biljke ne samo da proizvode kisik, već oslobađaju i kapljice koje sakupljaju štetne materije iz vazduha i smanjuju količinu prašine čak do 20%.

Foto: Maja Dumat, Gardening Solutions / Flickr


Tagovi

Dracena Sobno bilje Uzgoj


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar