Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja i prerada smilja
  • 18.04.2017. 12:00

Dovoljni kapaciteti za preradu smilja u Hercegovini?

Kao nijedna kultura prije, smilje je za svega par godina napravilo veliki preokret u u hercegovačkom agraru. Ovo ljekovito bilje se sadi na površinama koje se nikada prije nisu koristile, jer stotine hektara šikare i drače teške mašine pretvaraju u obradivo zemljište.

Foto: Facebook/Smilje-Helichrysum italicum
  • 672
  • 48
  • 0

Sasvim sigurno najpopularnija poljoprivredna proizvodnja na području Hercegovine jeste proizvodnja smilja. Nedavno je uspostavljena saradnja između poljoprivrednih proizvođača i destilerija, te pokretanje postupka brendiranja i određivanje cijene za eterično ulje i svježu biomasu, što su za brojne hercegovačke poljoprivredne prioizvođače smilja trenutno najvažnije teme.

Formirana je Grupacija proizvođača i prerađivača smilja, te se aktivno radi na uspostavljanju funkcionalnosti sistema koji bi proizvođačima posao trebali učiniti znatno lakšim, jednostavnijim i financijski sigurnijim.

Reduciranje rizika proizvodnje

Kao nijedna kultura prije, smilje je za svega par godina napravilo veliki preokret u u hercegovačkom agraru. Ovo ljekovito bilje se sadi na površinama koje se nikada prije nisu koristile, jer stotine hektara šikare i drače teške mašine pretvaraju u obradivo zemljište. Kako bi se u ovom segmentu napravio funkcionalan sistem kojim će značajno biti redukovani rizici proizvodnje u organizaciji, Privredna komora FBiH krajem prošle godine je formirala Grupaciju proizvođača i prerađivača smilja. Ova Grupacija je formirana u svrhu pravljenja eteričnih ulja, ali je osnovana i u smislu zaštite organskog načina proizvodnje, kako bi se plasman organizirano osigurao.

Prema nezvaničnim podacima u Hercegovini egzistira oko 25 miliona jedinica zasađenih nasada, što nije mala količina, i u tom smislu se radi najbolja organizacija posla kroz Grupaciju, a Privredna komora FBiH je u tom dijelu dala punu potporu.

Prezentiran je i model saradnje otkupa, koji je zasnovan prvenstveno na zaštiti kvalitete kako smilja tako i eteričnog ulja,ali i zaštite cijene u otkupu svježe biomase,te su jako optimistični po pitanju ovog modela otkupa.

Smilje se nakon branja mora destilirati u roku od 24 sata, a berba odnosno žetva u pravilu traje od 20-30 dana. Zagušenje prerađivačkih kapaciteta i nemogućnost pravovremene destilacije su problemi kojih su se u proteklom periodu najviše pribojavali proizvođači smilja. Međutim analize novoformirane grupacije pokazuju da razloga za zabrinutost više nema.

Upošljavanje radnika

Trenutno u Hercegovini ima 44 destilerije raznih kapaciteta, koji su sasvim dovoljni da prerade sve količine smilja za vrijeme sezonske žetve. Destiliranje se organizuje na takav način da proizvođači već unaprijed imaju utvrđeno vrijeme destiliranja i otkupa, kako bi se postigla sinergija između proizvođača i ljudi koji vrše destiliranje.

Tradicionalno orjentisani poljoprivrednici su na početku ekspanzije proizvodnje bili izuzetno sumnjičavi. Međutim poslovni potezi Immortelle grupe su sve proizvođače uvjerili kako je njihov model poslovanja jako dobro organiziran. Grupacija je u protekle 2 godine uspjela posaditi preko 2 miliona jedinica nasada i otvoriti 4 nove destilerije, kao i uposliti 54 radnika za rad na destilerijama, a za vrijeme sezone radni kapacitet se znatno povećava.

Pokretanje inicijative vezane za brendiranje, uspostavljanje zaštitne cijene eteričnog ulja i otkupne cijene zelene mase biljaka su aktivnosti na kojima će Grupacija u narednom periodu raditi.

Foto: Facebook/Smilje-Helichrysum italicum


Tagovi

Proizvodnja smilja Hercegovina Eterično ulje Grupacija Immortelle Destilacija Brendiranje Zastita cijene otkupa Cijena eteričnog ulja


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕