• Uzgoj smilja
  • 08.01.2018. 11:30

Dinko Dujmović: Cijena smilja u 2018. mogla bi biti 2 KM

Sve zavisi količine prinosa, kvaliteta i potražnje za esencijalnim uljem u tom momentu", kazao je Dinko Dujmović.

Foto: Bigstockphoto/fotomem
  • 318
  • 24
  • 0

Hiljade onih koji su ušli u posao sa smiljem, u kratkom periodu prošli su put od euforije do depresije. Masovna proizvodnja i neuređeno unutrašnje tržište doveli su do problema s plasmanom i velikog pada cijena. Problemi su rezultirali značajnim brojem onih koji su napustili tek prije koju godinu započeti posao.

"Godina koja je iza nas nije bila dobra za proizvođače i prerađivače smilja zbog velikih sušnih perioda, a i strano tržište nije apsorbiralo proizvedene količine esencijalnog ulja od smilja, što se odrazilo na nisku otkupnu cijenu zelene biljne mase. Ipak, s naših nekoliko destilerija, kroz različite modele saradnje s poljoprivrednim proizvođačima, uspjeli smo prevazići taj nestabilan period i preraditi ponuđenu zelenu masu bilja u esencijalno ulje", kaže Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača.

Dujmović kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi, niti prognozirati kakva će biti 2018. godina u kontekstu proizvodnje i prerade smilja, s obzirom na to da veliki broj nasada upravo u ljeto 2018. dolazi na puni rod, a i znatan broj proizvođača zbog niske otkupne cijene opravdano odustaje od daljnje proizvodnje, navodi klix.

U 2018. fokus na edukaciji proizvođača

"Grupacija će kroz svoje aktivnosti u 2018. godini biti fokusirana na edukaciju proizvođača, kako bi se kvalitet proizvedenog esencijalnog ulja podigao na viši nivo i kako bi u što većem broju proizvođači svoj proizvod preradili i upakirali u finalne proizvode te na taj način postigli ekonomsku opravdanost proizvodnje", dodaje Dujmović.

Dujmović smatra da se pri tome treba uzeti u obzir potražnja inozemnog tržišta za našim proizvodima te uskladiti naše proizvodne kapacitete s potražnjom.

Dinko Dujmović: Sve ovisi o količini prinosa

"Nažalost, postoje neke količine neprodanog esencijalnog ulja na skladištima destilerija i proizvođača, međutim, ne radi se o količinama koje nije moguće prodati, ako se radi o esencijalnom ulju od smilja koje zadovoljava međunarodne standarde kvalitete. Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet zavisi od količine prinosa, kvaliteta i potražnje za esencijalnim uljem u tom momentu", kazao je Dinko Dujmović.

Grupacija je već pristupila osnivanju Banke esencijalnih ulja koja će biti podrška stabiliziranju domaćeg tržišta, kao i plasmanu esencijalnog ulja i njegovih preparata na inozemna tržišta. Ona bi trebala profunkcionirati u prvom kvartalu ove godine.

Očekuju i pomoć od Ministarstva poljoprivrede FBiH

"Što se tiče državne podrške, moram naglasiti pozitivan angažman Privredne komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore FBiH, kao i Agromediteranskog zavoda Mostar. Imamo saznanja da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede HNK rade određene pomake u svojim kapacitetima kako bi se unaprijedila ova proizvodnja i pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Veći angažman očekujemo od Ministarstva poljoprivrede FBiH s obzirom na to da su njihove mogućnosti i kapaciteti veći", zaključio je Dujmović.

Foto: Bigstockphoto/fotomem


Tagovi

Uzgoj smilja Otkupna cijena smilja Banka esecijalnih ulja Dinko Dujmović


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi