Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup smilja
  • 04.07.2016. 12:00

Destilerije pretrpane smiljem, fale kapaciteti

Ovih se dana pojavljuju prve poteškoće s otkupom uroda smilja, a radi se o tome da destilerije ne mogu prihvatiti sve smilje jer nemaju kapacitet za malo veću preradu.

Foto: Marin Gospić/zadarskilist.hr
  • 935
  • 45
  • 0

Ovih se dana pojavljuju prve poteškoće s otkupom uroda smilja. Naime, radi se o tome da destilerije ne mogu prihvatiti sve smilje iz tehničkog razloga jer nemaju kapacitet za malo veću preradu, ili, bolje rečeno, imaju kapacitet ali na terenu nema dovoljan broj destilerija, saznaje ABCportal.info.

Smilje je na urodu i žetva je u tijeku, veći proizvođači su svoje smilje uredno dogovorili sa nekom od destilerija, međutim oni najmanji uzgajivači muku muče komu prodati smilje. Velike su količine zatrpale destilerije i one nisu krivac za nastale probleme.

Iako se radi o privatnom biznisu oni ipak ima pravo na zaštitu jer se radi o velikom broju poljoprivrednika koji se bave uzgojem. Država bi trebala poticati na osnivanje udruga i povezivanje uzgajivača u veće cjeline kako bi se uspješno zaštitili i od obaranja cijena, ali i od loše regulacije otkupnih količina. Kad spomenemo država, onda naravno mislimo i na niže razine vlasti, kao što su županije koje bi svakako trebale tražiti sredstva od države kako bi uradili jednu kvalitetnu studiju o barem europskom tržištu eteričnih ulja.

Potrebno je što prije krenuti sa organizacijskim poboljšanjima u uzgoju smilja.

Nadležna županijska ministarstva bi trebala više računa povesti o uzgoju i radu na terenu sa proizvođačima, upućivati ih u pravom smjeru kad je u pitanju uzgoj. Dok se svi ne uključe u onom dijelu u kojem su nadležni "stihija" će biti jedina mjerodavna i radit će štetu uzgajivačima jer dobra organizacija svakom poslu donosi profit pa je potrebno što prije krenuti sa organizacijskim poboljšanjima u uzgoju smilja. Neka vlasti stanu iza svojih poljoprivrednika i manjih uzgajivača, traže proizvođači.

Izvor: ABCportal.info, Foto: Marin Gospić/zadarskilist.hr


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Uzgoj Otkup Kapaciteti Cijena Udruživanje Zaštita