Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opet uočen
  • 14.05.2024. 13:30

Čime suzbiti proždrljive gusjenice šimširovog moljca?

Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira, a napada i druge vrste.

Foto: Depositphotos/Zerbor
  • 144
  • 22
  • 0

Proteklih godina šimširov moljac, Cydalima perspectalis, napravio je velika oštećenja na ukrasnim grmovima šimšira. Nažalost na području Kantona 10, ponovo je uočena pojava ove štetočine.

Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira, a napada i japansku kuriku, te je prijetnja i vrstama božikovina, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10.

"Simptomi koji ukazuju na prisutnost ovog štetnika je pojava svilenkastih zapredaka i svilenih niti na šimširu. Gusjenice ovog štetnika su iznimno proždrljive i na jednom grmu ih se može nalaziti i više od stotinu", naveli su, dodavši da u mlađim razvojnim stadijima imaju zelenožutu boju tijela, s crno obojanom glavom dok su odrasle gusjenice zelene s karakterističnim debelim crnim i tankim bijelim prugama te crnim točkicama na leđnoj strani.

Suzbijanje štetnika vrši se mehaničkim putem prskanjem grmova čistačim visokog pritiska - vapovima te u slučaju da se radi o pojedinačnim biljkama skupljanjem i uništavanjem gusjenica.

U svrhu zaštite grmova može se izvršiti tretiranje jednim od hemijskih pripravaka: Fastac EC, Decis 2,5 EC, Actara 25 WG, Chess WG i dr., s tim da je nakom aplikacije insekticida poželjno biljke 24-48 sati prekriti PVC folijom, a sve kako bi učinak primjenjenih pripravaka bio što veći. Učinkovitost insekticida je najveća kada se suzbijaju mlade gusjenice pošto su odrasli razvojni stadiji otporniji na primjenjene insecticide.


Tagovi

Šimširov moljac Cydalima perspectalis Štetočina Ukrasni grm Suzbijanje Zaštita grmova


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.