Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačka radionica
  • 20.11.2019. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Četvero djece i nezaposlenost motivisali Deliće za posao sa prirodnom kozmetikom

Više od 40 vrsta proizvoda na bazi smilja, lavande, divljeg nara, pelina, kantariona, nevena proizvode Delići iz Trebinja. Godine truda, rada i posvećenosti krunisali su, otvaranjem "Hercegovačke radionice", prodajnog objekta gdje se na jednom mjestu mogu naći svi preparati.

Foto: Arhiva Aleksandre Delić
  • 710
  • 36
  • 0

Za pravljenje prirodne kozmetike i ljekovitih preparata Delići su se opredijelili prije šest godina. Rezultati nisu stigli preko noći, iza njih stoji posvećenost cijele porodice – Aleksandre, njenog supruga i četvoro djece.

"Mi se već šest godina bavimo ovim, s tim da smo to radili na početku u kući, za prijatelje, sa sebe… Ja sam bila bez posla, samo je muž radio. Imamo četvoro djece pa nas je sve to negdje motivisalo da razmislimo šta raditi. Osim toga, mi porodično u nasljeđu imamo jedan stari recept za melem. Počeli smo od te recapture za koju znamo da je ljekovita i postepeno proizvodnju proširili na kreme. Zatim su na red došla i ulja, pilinzi. Učili smo, proširivali znanje. Postoji literatura i za to, kao i za sve drugo. Naravno, čovjek se uvijek savjetuje sa ljudima koji već nešto znaju o tome. Proizvod nosite i na analize, vidite  pH vrijednost,  zdravstvenu ispravnost i to su vam neke vodilje", započinje priču Aleksandra Delić.

Svi u porodici doprinose u skladu sa svojim mogućnostima

Uz podršku lokalne zajednice kroz podsticaje za samozapošljavanje Delići su registrovali svoju djelatnost prošle godine. Osim Aleksandre, u "Hercegovačkoj radionici" je sada, zahvaljujući programu Zavoda za zapošljavanje RS, zaposlena i njena kćerka. Proizvodnja prirodne kozmetike i ljekovitih preparata za Deliće je porodični biznis kome svi doprinose u skladu sa svojim mogućnostima.

Hercegovačka radionica otvorena je 18. novembra

"Ovo je porodični biznis, od branja bilja pa do proizvodnje. U posao smo najviše uključeni muž  i ja, ali i djeca pomažu, koliko mogu od svojih obaveza. Pomažu u pakovanju. Kćerka je jedno vrijeme i dizajnirala etikete dok sve ovo nije poprimilo malo veći obim pa sad sarađujemo sa ljudima koji se profesionalno bave tim poslom", kaže naša sagovornica.

Krema protiv bora od smilja najprodavaniji proizvod

Delići su počeli od melema, a njihova proizvodnja i sada zauzima značajno mjesto. Prave ih uglavnom od hercegovačkim biljaka, neke se gaje, ali uglavom je riječ o starim sjemenima. U njihovoj ponudi je i deset vrsta krema.

"Najprodavanija nam je krema od smilja, ona je dobila zlatnu medalju na Novosadskom sajmu. Riječ je o kremi protiv bora. Tu je i biljka divlji nar koja je nepravedno zapostavljena, a bogata je vitaminom C. Od nje pravimo  kremu i serum, ali i sok. Imamo ulja i serume, 3-4 vrste, pilinge, maske… Pravimo i sirće od divlje jabuke, nekoliko vrsta sapuna, čajeve", priča Aleksandra.

Brojne nagrade sa sajmova potvrda kvaliteta

Sa svojim kremama, serumima, melemima, pastama, sapunima, porodica Delić učestvuje na brojnim sajmovima. Upravo sa njih su stizale potvrde kvaliteta.

"Pored kreme i drugi naši proizvodi od smilja su nagrađivani - zlatna mast za područje oko očiju, serum za lice, pasta za zube od žalfije i divljeg nara , te sok od nara", kaže Aleksanra.

Kvalitetan proizvod traži predan rad i dosta uloženog truda

Iza dobrih rezultata i kvalitetnog proizvoda stoji dug i posvećen rad, koji traži dosta truda i odricanja. Sam proces proizvodnje jednog preparata može da potraje i pola godine.  Delići ništa ne prepuštaju slučaju.

Krema od smilja je najpopularnija

"Bilje koje se bere ne smije biti staro, ne možete otkupljivati bilje koje je osušeno, jer ne znate kad je osušeno, ni gdje je brato jer nećete imati rezultate ljekovitosti. Samim tim gubite kupce kad je riječ o krajnjem proizvodu, tako da smo se odlučili da većinu bilja beremo sami. Malo ko hoće to i da radi. Sam taj postupak je dug - berete bilje, sortirate, ne smije biti drugih trava. Kada bilje dođe kući, neka ulja se rade od svježeg bilja, recimo kantarion, a neke se biljke moraju sušiti i to se mora raditi pravilno. Mi ne radimo sa električnim sušarama kako bilje ne bi izgubilo ljekovitost, već sušimo u hladu", priča naša sagovornica.

U planu unapređenje proizvodnje

Kada je riječ o planovima za naredni period Delići će nastojati još više unaprijediti svoju proizvodnju. Uskoro stižu dvije mašine za linijsku proizvodnju krema.

"Ostale peparate moraćemo raditi kako smo i do sada, dok se ne steknu uslovi da proširimo proizvodnju", ističe Aleksandra.

Prema njenim riječima, prirodna kozmetika je konkurentna na tržištu i ima kupaca. Ipak proizvođač se mora potrudi i objasniti zašto izabrati  ovu ručno rađenu kozmetiku. Naravno, sve mora pratiti dobar kvalitet proizvoda. Kad je riječ o cijenama, one ne mogu biti visoke, objašnjava Aleksandra, dok se ne dokažete, tako da u početku treba računati i na dosta nenaplaćenog truda.

Svi preparati posjeduju sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Rad i rezultate "Hercegovačke radionice" prepoznali su i na svoj način pomogli: Grad Trebinje, Agrarni fond Grada Trebinja, Elektroprivreda RS, Hidroelektrane na Trebišnjici. Njima su prilikom otvaranja objekta Hercegovačke radionice Delići uručene zahvalnice.


Fotoprilog


Tagovi

Hercegovačka radionica Aleksandra Delić Prirodna kozmetika Ljekoviti preparati Trebinje Samozapošljavanje Krema od smilja


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]