Pretraga tekstova
Sadrži vitamin C, antioksidanse, potiče probavu, djeluje diuretski, no pretjerana konzumacija može izazvati i probleme. Koje biljke još sadrže oksalnu kiselinu?
Kiselica, kisela djetelina, cecelj, (Oxalis)... više je naziva za biljku sitnih listića i cvjetića, a najčešće ju smatramo korovom. No, vjerujem da nema onoga ko u djetinjstvu nije žvakao njene listiće ili osluškivao pucanje zrelih mahunica iz koje su na sve strane skakale sitne sjemenke.
Danas se ona poslužuje u vrhunskim restoranima kao sastojak juha, salata, dekoracija na prilozima, čak i u slatkim jelima.
Ova niska, višegodišnja biljka čiji rod ima oko 800 vrsta ima trodijelne, srcolike listove koji podsjećaju na djetelinu. Cvjetovi su sitni i najčešće bijeli, žuti ili ružičasti.
Bogata je vitaminom C, a djeluje i kao blagi diuretik što može biti korisno kod problema s mokraćnim sistemom.
Njen blago kiselkast okus može potaknuti apetit i poboljšati probavu.
Sadrži flavonoide i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.
Kiseli okus listova je zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Upravo zbog toga ju treba jesti u malim količinama, budući da je oksalna kiselina antinutrijent i može spriječiti apsorpciju kalcija u organizam.
Osim toga, svakodnevno konzumiranje većih količina moglo bi dovesti do problema s bubrežnim kamencima ili probavnim tegobama.
Preporuka je da odrasla osoba ne prelazi količine od 5 do 10 grama cecelja u svježem stanju.
Termička obrada može smanjiti, ali ne i potpuno eliminirati oksalnu kiselinu.
Osim cecelja, visok sadržaj oksale kiseline ima špinat, posebno kada se konzumira sirov. Nešto manje imaju blitva i rabarbara te cikla kod koje oksalnu kiselinu sadrži korijen.
Peršun i šparoge imaju umjerenu količinu ovog prirodnog spoja. Sadrži ju i badem, kelj, neke vrste čajeva te soja i sojini priozvodi.
Tagovi
Cecelj Oksalna kiselina Jestivi korov Dobrobit cecelja Apsorpcija kalcija Vitamin C
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!