Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 23.08.2018. 10:30

Branko Baroš: Tuđe nije bolje. Moramo prepoznati, cijeniti i s ljubavlju ulagati u ono što nam je priroda dala

Poljoprivrednici svoju priliku trebaju tražiti u udruživanju i zajedničkom nastupu na inostranom tržištu. Kvalitet i znanje su naš najveći adut, kaže Branko Baroš iz Ljubinja.

Foto: Pixabay/Hans
  • 919
  • 49
  • 0

Lokalni proizvođači ljekovitog bilja u Ljubinju pronašli su način kako se izboriti s promjenama na svjetskom, a onda i domaćem tržištu. Dok čekaju nove prilike za izvoz, raste broj lokalnih proizvođača. Usprkos izazovima, u Ljubinju su istrajni da naprave iskorak i napreduju.

"Bavimo se otkupom i primarnom preradom samoniklog, ljekovitog aromatičnog i začinskog bilja. Proizvodimo čajeve, sadnice, eterična ulja, biljne kapi i kozmetičke proizvode. Najvažnije za nas je da smo zaokružili proces proizovdnje, od sjemena do gotovog proizvoda", kaže Branko Baroš, direktor kompanije "LjBilje".

Primjetili nedostatak pojedinih biljnih vrsta

Nakon prve godine postojanja primjetili su nedostatak pojedinih biljnih vrsta što ih je navelo da počnu sa podizanjem plantažnih zasada. To je bila ključna tačka u njihovom daljem rastu. Fokus rada bio im je širenje kooperantske mreže i osiguranje sjemenskog i sadnog materijala, navodi FarmaBiH

"U ljetnom periodu, pod užarenim hercegovačkim nebom sabiremo plodove svog rada, aktuelna je žetva lavande, smilja, ruzmarina, žalfije. Ubrano bilje dijelom destilišemo, dijelom sušimo u vlastitom pogonu", dodaje Baroš iz "LjBilja".

Branko Baroš: Tuđe nije bolje

Nabavku opreme za proizvodnju kozmetičkih preparata im je omogućen pomoću projekta USAID/Sweden FARMA. "Sada se na tržištu može naći dnevna krema od smilja i lavande, a radimo na razvoju i novih proizvoda. Ključna poruka je da 'tuđe nije bolje'. Prepoznati, cijeniti i s ljubavlju moramo ulagati u ono što nam je priroda dala. Poljoprivrednici svoju priliku trebaju tražiti u udruživanju i zajedničkom nastupu na inostranom tržištu. Kvalitet i znanje su naš najveći adut", zaključuje Baroš.

Dok u Ljubinje dolaze potencijalni partneri za distribuciju proizvoda na regionalnom i globalnom nivou, zajednica vjeruje da ovakve investicije mogu donijeti novu priliku za razvoj cijele istočne Hercegovine. 


Tagovi

Ljekovito bilje Ljubinje LjBilje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]